Zobacz pełną wersję : jajka straszykow-temperatura
czy wahania temp. nie wplynie nie korzystnie na jaka starszyka australijskiego, ma zamiar inkubator umiescis w terrarium u lega(odpowiednia temp. i wilgotnosc), no i oczywiscie wystepuja tu wahania dobowe temp. w noc nie spada ponizej 25 st. C
Zbyt wysoka temperatura nie wpływa korzystnie na inkubację jaj straszyków australijskich.
Jeszcze w czasie minionego sezonu grzewczego trzymałem jaja straszyka australijskiego w pobliżu kaloryfera (28-30 stopni C). Niestety z jaj tych nic się nie wykluło - wszystkie obumarły (wykluł się jeden, ale był tak słaby, że nie był w stanie nawet chodzić). Natomiast jaja trzymane w pokojowej temperaturze, a zniesione później niż tamte (22-25C) bardzo dobrze się rozwijały - na wylęg czekałem 6 miesięcy.
Radzę umieścić jaja w pokojowej temperaturze i uzbroić się w cierpliwość.
powiedz mi prosze jeszcze Jaca czy larwy moge hodowac rowniez w tem. pokojowej ??
A jak to jest u Eurycyntha calcarata?
Temperatura pokojowa w zupełności wystarczy jajkom, młodym, jak i dorosłym straszykom australijskim i nowogwinejskim (ja w takich warunkach z powodzeniem hoduję te straszyki od lat). Jednak słyszałem pewną opinię, że straszyki australijskie lepiej się chowają w troszkę wyższej temperaturze 24-26C (podobno dłużej żyją dorosłe osobniki).
Ogólnie jednak wyższa temperatura przyśpiesza metabolizm owadów, a co za tym idzie, przyspiesza ich rozwój i skraca życie.
Straszyki nowogwinejskie są bardzo wytrzymałe i doskonale żyją w nieogrzewanym terrarium (od jaja, aż po postacie dojerzałe). Moje dorosłe w takich warunkach żyją ponad rok, a larwy dorastają w ciągu ok 4 miesięcy.
A czy manimpulowanie jajami może spowodować ich obumarcie? Czy można je przy przekładaniu obracać?
Można, to nie są gady, żeby coś mogło poważnego mogło się stać, ale jednak należy raczej unikać ruszania jaj. Chociaż sam nie zauważyłem żadnych zmian w procencie wylęgających się straszyków przy ruszanych jajach. Ja jaja straszyków nowogwinejskich przenoszę do pojemnika z wilgotną ziemią dla kwiatów (kładę po prostu na tej ziemi) i zanim z takich jaj zacznie coś się kluć, to przewracane są wielokrotnie, przy usuwaniu uszkodzonych jaj, przy przechyleniu pojemnika, przy zraszaniu i przy innych manipulacjach. A procentowość wylęgu jest bardzo wysoka.