Zobacz pełną wersję : Czarne oko
Witam
Moja modliszka gwinejska ma czarne oko. Czytałem też tutaj na forum o "czarnych plamkoch na oczach" które powoduja całkowity lub częściowy zanik wzroku. Mam dwa pytania:
1. Czy mojej modliszce golega to samo czyli czarne plamki i utrata wzroku ?
2. Czy przejdzie jej to kiedyś i nie przerzuci się jej to na drugie oko ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam, wolan.
leviatan
04-06-2014, 14:10
Było o tym wiele razy...
1. Skoro modliszka całe oko ma czarne tzn że ma "czarne oko" - to chyba logiczne.
2. Może zachorować także drugie oko, może jej to prześć po wylince. Ale z doświadczenia wiem że modliszka z czarnym okiem nie pzrejdzie następnej wylinki...
No to mnie pocieszyłeś...
Dlaczego napisałeś że " ...z doświadczenia wiem że modliszka z czarnym okiem nie pzrejdzie następnej wylinki..." To znaczy że utknie w wylince czy padnie z głodu bo nie widzi pokarmu ( moja modliszka poluje normalnie, ma apetyt i wszystko jest wporządku poza czarnym okiem)
Pozdrawiam
jesli poluje i wszystko jest ok .. to moze jest jakas szansa.
Jeżeli infekcja nie jest bardzo powazna .... zmniejsz troszke wilgotnosc do nastepnej wylinki (nawet sporo zmniejsz) ,a na dzien przed wylinką spryskaj normalnie ,aby modliszka bez przeszkód mogła przejść wylinke.
Z reguły takie modliszki padają ,ale nie zawsze .... licz się z tym ,że jeśli problem nie wyleczy się w ciągu 1-2wylinek ,mogą być kłopoty ,a dokładniej modliszka raczej nie przeżyje ... :/
miałem samca gastricy który miał czarne palmki na oby dwóch oczach i miewał sie superowo i napewno widział bo polował bardzo skutecznie więc te plamki nie muszą oznaczać ślepoty choć może byc to inny rodzaj uszkodzenia wzroku u twojej modlichy.
leviatan
05-06-2014, 08:51
Kilka modliszkek padło mi podczas wylinki (mowa o tych z czarnym okiem) ostatnia było to samica Cilini chopardi miała oboje oczu czarne. Przechodząc wylinke nie zdjeła starej skóry z głowy, i dalej sie zatrzymała.
Niedościgniony
05-06-2014, 13:01
Ja aktualnie mam jedną modliszkę, jest to Sphodromantis sp. z Tanzanii, która ma jedno czarne oko. Wczoraj przeszła wylinkę i jest ok. Problem w tym, że ma pewne trudności z polowaniem bo nie widzi na jedno oko. Jednakże mimo swojej ślepoty to nadal żyje i chyba ma się dobrze.
Pozdrowiaski