Zobacz pełną wersję : czy może być ziemia??
Tak więc nie mam ani włókna kokosowego ani torfu a na ręczniku papierowym trudno mojej modliszce polowac (nie bede tłumaczyłczemu bo za długi post by był ;])
Czy moge walnąć na podłoże dla mojej gastricy ziemie ?? taką jak do kwiatków?? w kwiaciarni kupiłem
to jest jakaś mieszanka torfu,zmielonej kory sosnowej,pruchnicy itp. itd.
chyba można no nie?? NIE POWINNO Jej to w niczym przeszkadzać?? Według mnie się nadaje ,ale chcem się upewnić ;]
leviatan
28-04-2014, 09:27
Nie wolno... w takich ziemach jest mnustwo chemi fuj ! Torf, włukno kokosowe, ręcznik papierowy... Ręcznika daj jedną warstę to karmówki nie będą się chowały... na upartego możesz karmić modliche z pencety !
taaak
co mam kur @^&*(#^@ zrobić??
moja modliszka jak poluje to się boi troszke bo już kilka razy porządnie się obiła o taki ręcznik (może sobie coś zrobić)
ręcznik jest twardy przecież no i płaski
jak ona nie trafi to se obija "szczypce"
facet z kwiaciarni mówił że nie ma tam żadnej chemiii :/
dlatego myślałem że wolno
dobrze że dałem tylko 2zł ;]
to już lepszy jest żwir a narazie mozesz dawac rzecznik umnie mala kostka wlokniny kokosowej kosztuje 4zl chyba to nie tak duzo.
heh ale mi nie chodzi o cene tylko o to że nie mam do tego dostępu :/
nie ma tego niegdzie
mam do wyboru
ziemie albo reczniki papierowe
^%()()((*^$^%$^%)(
PORADŹCIE COŚ ;]
Black Rider
28-04-2014, 11:30
Reczniki papierowe, nie powinna mieć problemow. Byleby nie były mokre tylko wilgotne !!
Ja jak przemieniam ręczniki to robie tak :
leje troszke wody na spód i ukłądam ręczniki dopuki te na samej górze nie zrobią się wilgotne nie nasączone na maxa
a potem tylko spryskuje
acha no i powiedzcie mi co robić
moja modliszka jestem tego pewien
nie radzi sobie ze zdobywaniem pokarmu
musze dobre pare razy podkładac jej muche i tak wałkowac namawiać ją....
i wtedy zje
tzn.często ni trafia w nią :/
a jest głodna na pewno
ma bardzo cienki odwłok zresztą to widac że prubuje złapać tą muche
ale mam wątpliwości czy bezemnie sobie da rade :/
modliszki są sprawne i zdrowe
a może mi się tylko tak wydaje
Nie boj sie o podloze, jak uderzy nic jej sie nie stanie. Reczniki papierowe albo torf wystarcza, mozna sie obyc nawet bez podloza, ale wilgotnosc utrzymywac przez spryskiwanie i/lub plaskie pojemniki z woda w terra (oczywiscie przykryte).
anarchous
29-04-2014, 08:39
hmm ja mam u siebie drobny piasek i nie ma problemu...reczniki papierowe? to chyba nie wyglada zbyt dobrze...moim zdaniem najlepiej piasek albo zwirek :]
jak się jest Picasso to jest dobrze ;]
hehe
a tak serio
gdybym miał aparat to bym zapodał zdjęcia i zobaczyłbyś ,że to wcale nie wygląda tak źle (:
Ja ma u swoich tanzanik piasek i żyja sobie spokojnie.
Keplianica
02-05-2014, 01:05
Eee... a o co chodzi??? o_O
Ja nie mam u moich malych na razie podłoza, daje im tylko patyczek a wilgotność zapewniam pryskaniem.
A z polowaniem na papierku czy innym talatajstwie nie powinny miec problemu. Na wolności myslisz ze co robią? Siedza na ziemi? przeciez na lisciach i galeziach, ktore bez przerwy sie gibią i przeszkadzają.
pierdolicie glupoty ziemia w sklepie nie ma zadnyc zwiakow chemicznych tylko mineraly wiem bo moja ciotka robi w kwiaciarni i czesto tu jest...a wiec mi sie wydaje ze ziemia moze byc ale i tak wole reczniczek papierowy..ja daje tez czasmi takie waciki do toniku;dd
A powstrzymac sie od bluzgania to nie potrafisz? Tak trudno o odrobine kultury?
Ziemia jest czesto z dodatkiem sztucznych nawozow, wiec moze byc szkodliwa. Po co ryzykowac? Juz lepiej kupic i "rozrobic" kostke substratu kokosowego.
no tak
wreszcie przeszłem całę miasto i znalazłem ten substrat
]
kur... on bz 100m od mojego domu w yoologicynzm ,a ja łaziłem po całym miescie ;]
No widzisz, teraz odetnij kawalek (maly, tego sie zrobi naprawde duzo), najlepiej pilka do metalu czy drewna ( :] ) i zalej woda, jak za duzo wody w tym zostanie to wystarczy wycisnac :)