Zobacz pełną wersję : Jakie modliszki można czymać razem w terrar
Jakie modliszki można czymac razem w terrarium.Wiem ,że można czymać razem Ceratomantis sausurri a oprucz tego gatunku...??
Zgóry dzięki za odpowiedż!!!
Jak ktoś chce mam samca Popa spurca imago(moge zamienic sprzedać lub oddac za 5 maluchów z kokonu:)
metuchen
16-03-2014, 13:04
Razem mozesz trzymac P.Paradoxa, G.Gongylodes i kilka innych gatunkow .
Teoretycznie można trzymać razem młode albo osobniki jednej płci każdego gatunku. Przy dużej ilości pokarmu do kanibalizmu będzie dochodziło sporadycznie, ale musimy się liczyć z tym że będą jakieś straty.
Najmniejsze ryzyko wystepuje w przypadku gatunków mało agresywnych, o delikatnych kończynach chwytnych (z tych popularnych w hodowli - gatunki z rodzaju empusa, gongylus) oraz tych, które opracowały sposób wzajemnje komunikacji - jak wyżej wspomniane ceratomantis sp., lub np. hestiasula brunneriana.
W FAQ-u też powinno byc coś na ten temat, zajrzyj.
szaryprorok
17-03-2014, 18:08
a tak w praktyce-ktoś z was może trzymał razem ceratomantisy?
bo chciałbym spróbować-ale wszscy o dtym tylko piszą że czytali....
zatem-jest odważny?
pozdrawiam:)
Ja trzymam razem 15 sztuk Ceratomantis saussurii, niektore roznia sie nawet o 2L (czyli np. jedne L4, inne L2) i wszystko jest w porzadku- wazne, by nie bylo tloku (nietrudno to zapewnic) i dosc jedzenia- by nie glodowaly. Ale i tak ryzyko jest male- moje z przyczyn obiektywnych nie jadly ostatnio dosc dlugo, a doliczylem sie wszystkich, te modliszki wyksztalcily system komunikacji miedzy soba (ruszaja szybko odnozami chwytnymi)
U moich gdy trochę zaniedbałem karmienie doszło do kanibalizmu.
Moze ma znaczenie fakt, ze moje stadko maluchow trzymam w terra dosc duzym jak na ich wielkosc- 30x15x20 (20 wys).
ma ktos z was male ne sprzedaz ???
Ja czymałem razem ceratomantis saussuri w małym pojemniku i sobie nic nie robiły nie karmiłem ich przez 2 dni i sie zaczeły zjadać
Małe na sprzedaż ma mantid(sam od niego kupiłem)