Zobacz pełną wersję : stan samicy a złozenie kokonu:D???
Mam pytanie-czy stan samicy(zapłodniona lub nie) ma wpływ na czas po jakim złoży kokon? Wiem ze to pytanie moze niektorych irytowac ale pytałem kilku hodowców(podajrze 4) i jedni mowili ze ma znaczenie a inni ze nie-wiec jak z tym jest????
mi sie wydaje ze to niema nic wspolnego czy zaplodniony czy nie / / /
mi sie z kolei wydaje ze ma - niezaplodniona samica stara sie przetrzymac jak najdluzej w oczekiwaniu na samca
Zgadzam się
Niezapłodnione samice często bardzo późno składają kokony. Często są one bardzo duże. Bywa też że kokony niezapłodnionych samic mocno odbiegają kształtem od "wzorca" dla danego gatunku(ale to raczej nie jest regułą).
Z obserwcji wynika też, że niezapołodnione samice po złożeniu kokonu wydają się być mocno wyczerpane(wpływ może mieć wielkość ootheki i okres "noszenia jaj"). Często bywa to ich pierwszy i ostatni kokon.
a powiedz mi kudlaty: do ilu tygodni po imaginalnej jest szansa na zaplodniony kokon-ile tygodni ?chodzi mi o to ze jak mniej wiecej po tylku nie złozy to kokon juz zaplodniony nie bedzie-takie optimum
Nie ma określonego czasu jaki ma samica na złożenie zapłodnionego kokonu. Większość gatunków składa w ciągu 1-1,5 tygodnia(jeżeli samica jest mocno najedzona). Bywa też jednak, tak że na kokon trzeba czekać 3-4 tygodnie od kopulacji. Wszystko zależy od gatunku i kondycji danej samicy.
mojej dzis mija od imago 46 dni:( a od pierwszej kopulacji 30 dni a od ostatniej 15 dni a kokonu nie ma. Jak myslisz kudłaty bedzie z tego kokon zapłodniony?
szaryprorok
15-02-2014, 15:45
czy macie może jakies zdjęcia normalnego i przerośniętego kokonu gastricy?
tak żeby porównać...
z góry dzięki
pozdrawiam:)