Zobacz pełną wersję : problem z pokarmem dla modliszki
szaryprorok
03-11-2013, 08:55
witajcie,
mam pseudocreoboter whalbergii i karmię ją larwami mola woskowego-no i ona właśnie przed chwilą wyżygała-albo wydaliłą(niewiem którędy) taką bronzową ciecz-co to może być???? czy ona sie zatruła tymi larwami????
;-(
heeeelllllppppp
szaryprorok
03-11-2013, 10:38
niżej dam jeszcze kilka zdjęć(na tym jest to na ściance)
szaryprorok
03-11-2013, 10:39
jeżeli ktoś ma jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje-albo wie cokolwiek o tym to proszę piszcie
na terrarium zamieszczę zdjięcie tego czegoś-bo tu iewiem jak....
i jeszcze na koniec-bo może pseudocreoboter whalbergii niemożna karmić molami woskowymi-jeśli macie/mieliście taki gatunek to napiszcie czym karmiliście-i czy dożyła do imago:-)
pozdrawiam
szaryprorok
03-11-2013, 12:42
hymmm-może coś w tym być-dzięki:-)
Foxtrott
03-11-2013, 15:00
jeśli to wymiociny to zacznij się z nią żegnać. z tego co mi wiadomo modliszki po żyganiu zawsze padają(jesli są wyjątki poprawcie mnie). póki nie ustalisz co dokładnie zaszło radzę odstawic te mole i zacząć karmić czymś innym.
Część gatunków modliszek(w tym Pseudocreobrotery) często wydziela przez otwór gębowy taką właśnie ciecz. Dopóki modliszka nie robi tego codziennie i nie są to ilości brudzące dużą część terrarium(np.: cała szybka) to nie ma się czym przejmować.
Niektóre gatunki robią to częściej(możliwe iż jest to sposób na usuwanie nadmiaru wilgoci) innym nigdy się to nie zdarza ale tak niewielkie ilości nie są powodem do obaw.
P.S.
Mam wrażenie że jest to zachowanie najczęściej obserwowane u gatunków pochodzących z wilgotnych lasów topikalnych.
Zgadzam sie, jedna z moich pseudocreobotra tez tak robi a czuje sie dobrze. Tez zaobserwowalem ze u niektorych gatunkow takie sporadyczne wymioty sa na porzadku dziennym. Czesto zalezy to od osobnika.
Oczywiscie u niektorych gatunkow (np. u popa spurca) zwykle oznacza to smierc. Wydziela sie przy tym charakterystyczny nieprzyjemny zapach (wymiocin i w ogole modliszki). Jej odwlok robi sie miekki i bezwladny i po kilku dniach owad pada.
dokladnie
mialem taki przypadek z popami
jedna z nich miala zbyt wysoka wilgotnosc i zaczal sie z odwloka wydzielac zielono-brazowy plyn...
po 2 dniach owad padl...
dominik1
04-11-2013, 11:16
Foxtrot mi padła teraz samiczka ocellaty, puściła troch takiej wydzieliny i tyle miałem samiczke :(:(((((((((((( co gorsza już miałem dla niej samca i cała reszte, że tylko było czekać na młode :(((((((
szaryprorok
04-11-2013, 14:24
moja pierwsza creobotra jak to wydzielała to zdechła-ale po pierwszym wydzieleniu prawie odrazu przestała chcieć jeś(wtedy myśałem że będzie linieć-bo potem zwisała dogury nogami na patyku-ale z czasem zwisała coraz niżej,niżej,niżej, i zdechła),a ta co mam teraz zżarła dziś nogę świerszcza bananowego-bo jeszcze niemiałem pinek(ale już się opalają na grzejniku:P) więc jestem dobrej myśli:)
dzięki wszystkim za odpowiedzi