Zobacz pełną wersję : Uwaga na oszusta
Na forum sprzedam pojawiło się ogloszenie autorstwa niejakiego LuCyphera.
Koleś oferuje modliszki, których nie ma, nie miał i raczej miec nie ma skąd. Nawet jeśli wie co nieco o modliszkach, lub stara się sprawić takie wrażenie, po prostu ich nie ma i usiłuje Was w prostacki sposób oszukac... Posługuje się ordynarnie skopiowaną listą naszych gatunków ze strony www.modliszki.com
W zeszłym roku kupował od nas modlszki ale tylko gatunki Acromantis sp. i H. membranacea - w ilosci, która raczej nie rokowała zbyt dobrze na ich rozmnożenie.
Stanowczo odradzamy robienie z nim jakichkolwiek interesów (zwłaszcza na zasadzie przedpłaty, bo tego typu akcji bym się spodziewał) bo może się to skończyć płaczem i zgrzytaniem zębów...
Pozdrawiam
w zeszłym roku posługiwał się adresem e-mail: wolverin76@wp.pl
nie gadaj!!!!! trza uważać
dobrze wiedzieć, że ktoś czuwa. domyślałem się, że to kiciaż, ale i tak dzięki!
ja to przeczuwałem od początku....pisząc do niego na gg, mówił że nie ma czasu, bo piecze ciasto na święta....ale siedział przy komputerze, ponioeważ statusmi miał "dostępny", a nie "zaraz wracam" . Chciał się wykręcić....A na mejle też nie odpowiada.....
a jaki ma nik to bbbbbędę na niego uwarzał
Szymon_czarodziej
23-02-2013, 15:40
hehe ;) dobrze wiedziac...
Zwlaszcza dla mlodych terrarystow :) niewprawionych w bojach handlowych :) jest to pomocna informacja.
Nie wiem czy jest to odpowiedznie forum zeby poruszyc temat (do Ciebie Nook!! ;), ale sadze, ze powinna powstac lista zaufanych hodowcow-sprzedawcow. Cos na zasadzie formularza weryfikowanego potem na specjalnym forum. Za wzor moge podac rating Phasmodea (http://www.mga.com.pl/~adampl/rating.php).
Gdyby na takiej stronie byly zawarte tylko imie i nazwisko, nick oraz jeden z kontaktow zainteresowanego osobnika-sprzedawcy rozwiazalo by to sprawe uczciwosci.
Biorac pod uwage ciągle rosnąca renome serwisu terrarium.com.pl taka lista bylaby zdecydowanie wiarygodna. A chetnych, zeby wpisac sie na takja liste byloby na pewno wielu.
Przed kupnem jakiegokolwiek zwierzaka z forum SPRZEDAM osoba zainteresowana moglaby sprawdzic, czy dany sprzedawca jest na liscie "zaufanej". Ulatwilo by to interesy obustronnie.
Tak samo twierdze, ze utworzenie czarnej listy jest calkowicie bezsensowne. Osoby, ktore oszukuja pozostawiaja po sobie falszywe slady. Niezgadzajace sie numery telefonow, zle gg a takze gluche e-maile mowia same za siebie... Nikt tego nie spisze, zwlaszcza, ze ksywki oszustow zmieniaja sie jak pogoda.
Popieram pomysł z ratingiem i dzięki mantid! bo by mnie oszukał ten lucypher.
Ale ja jeszcze bym sprawdził tego oszusta bo może akurat ma jakieś modliszki!.
Witam
Dodam ze ten gośc chodzi również pod nickiem Modliszkarium.
Rozmawiałem z nim przed wczoraj na gg, udawałem ze jestem zainteresowany kupnem Polispolita Euregniosa czy jakos tak a on mipalnoł taka cene ze hoho...
Albo jeszcze co innego w pierwszy dzień mówił ze oda mi za darmo te modliszki bo ma ich 500szt. a na drugi dzień jak sie jego o nie pytam to mówi ze dopiero czeka na wylęg.
Gościu niewie co mówi, oszust na 100%.
kupa roboty, sprawdzanie, pozniej kazdy bedzie chcial trafic na tya liste i ja akurat bede musial sprawdzac czy gosc ok, niby bedzie ok, to sie okaże ze kogos zrobilw konia i pozniej bedzie na mnie ze złego goscia umiescilem na liste...
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
Ciekawe co kieruje takimi ludźmi??
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
Witam:)
No pewnie gościu chce przedpłate na konto, tu mu wpłacasz i juz nie widzisz modliszek ani pieniędzy.
I tak pewnie robi co rok, zbiera od ludzi kase a potem 0 kontaktu.
I tak pewnie co rok tylko z innym nickiem:/
Tacy ludzie mnie irytują:/
m.borkowski
25-02-2013, 08:47
Zasady tworzenia listy zaufanych sprzedawcow moga byc takie same, jak na Allegro czy eBayu - po operacji obie strony zostawiaja sobie refy. Nie zeby byl to system nie do oszukania, ale jest chyba najsensowniejsyz i najsprawiedliwszy z istniejacych.
Pozdrawiam,
Borek
witam!
na forum sprzedam pojawil sie koles z modliszkami. to adresik - http://terrarium.com.pl/forum/read.php?f=31&i=8603&t=8603
mozna brac, czy koles moze byc niepewny?
Ten juz pewny, pojawia sie na forum od dluzszego czasu.
m.borkowski
02-03-2013, 09:14
Zresztą nawet, jakby się pojawił po raz pierwszy - nie proponuje gruszek na wierzbie, tylko modliszki, które może mieć praktycznie każdy i w normalnej cenie. Nie bałbym się zaryzykować kupna kilku sztuk.
Pozdrawiam,
Borek
PEWNY ;] ja u Niego kupilem kokon (jeszcze nie doszedl ale dopiero wczoraj wplacilem kase);] jak narazie dobry kontakt i powinno byc wszystko OK ;]
pucior czekam na wynik.
7:19... jeszcze tylko do 14 i moge isc do domu :((((
a moze ma ktos ciekawy pomysl na audycje o zwierzetach, a psach nie mam juz sily gadac... . materialy mile widziane :).