Zobacz pełną wersję : Kokon
Chej wczoraj maja gastrica złożyła kokon wcześniej ok dwa tygodnie była z samcem samiec robił to ok 3min a potem go zjadła :( można jakoś zobaczeć czy kokon zapłodniony czy nie ?????????????????????????????
Aha przyczepiła go do szyby jak mam go przenieś do inkubatora ??
To mój pierwszy kokon!!!!!!!!!!:)
Czesc
Raczej nie jest zaplodniony:
- za krotko
- samiec po skonczonej robocie powienien sam zejsc
Chyba jedynym sposobem na sprawdzenie jest poczekanie te 6 tygodni.
Do inkubatora mozna przeniesc, ale pamietaj o umieszczeniu go w takiej pozycji w jakiej zostal zlozony (szpilka,woda z maka itp - nie mozna stosowac fabrycznych klejow ). Jak sie zdecydujesz to delikatnie trzeba go np. zyletka odciac (przy samej szybie).
spokojnie mozna przykleic na silikon.....
MOzna, ale w przypadku gastriki wyleg byl znacznie mniejszy (jeden z pierwszych kokonow wlasnie tak przykleilem i zamiast 200 wyleglo sie niecale 100). Jaja znajduja sie w tylnej czesci kokonu a wiec na pewno sa narazone na jakies opary i szkodliwe zwiazki z silikonu. Chociaz to pewnie tez od silikonu zalezy, ja kiedys takim zwyklym bialym przykleilem, moze to bylo przyczyna.
A moze poprostu leciutko i mało szkodliwie na szpileczkę ??
NO wlasnie:) Ja jeszcze tasma duwstronna przyklejalem ale zawsze jest ryzyko ze sie odklei pod wplywem wilgotnosci powietrza.
A ja ootekę przebijam czasem igłą z nitką i obwiązuję kilka razy wokół podczepiając pod jakiś kijek lub słomkę.