m.borkowski
02-12-2012, 06:48
Padla propozycja, zeby przywozic meodliszki z wakazji. Jak juz pisalem temat moze okazac sie sliski - Mantis religiosa nie ma na liscie CITES, ale w Polsce jest pod ochrona gatunkowa - nie mam pojecia jak z trzymaniem jej w hodowli.
To o tyle wzne, ze jezeli chodzi o rozpowszechenienie hodowli modliszek w Polsce lepiej dmuchac na zimne (nie na modliszki :), zeby nie popelnic jakiegos debilnego bledu o ktorym pojawi sie debilna informacja w Wiadomosciach TV i cala Polska bedzie od nastepnego dnia wiedziec, ze hodowcy modliszek to bandyci.
Tyle gledzenia starego zgreda. Usilowalem cos znalezc na temat przepisow ale poza CITES nic nie trafilem, a tam na liscie w owadach nie ma zadnej modliszki. Potem zaczalem sie zastanawiac nad tym, co mozna znalezc w Europie - w koncu nie kazdy jedzie od razu do Tajlandii czy na Madagaskar. Troche poszukalem i wyszlo mi, ze w Europie wystepuja nastepujace gatunki:
Mantis religiosa
Iris oratoria (Mediterranean praying mantid)
Empusa pennata
Empusa fasciata
Rivetina baetica
Ameles spallanziana
Ameles decolor
Geomantis larvoides
Perlamantis alliberti
Ktos wie cos wiecej?
Pozdrawiam,
Borek
To o tyle wzne, ze jezeli chodzi o rozpowszechenienie hodowli modliszek w Polsce lepiej dmuchac na zimne (nie na modliszki :), zeby nie popelnic jakiegos debilnego bledu o ktorym pojawi sie debilna informacja w Wiadomosciach TV i cala Polska bedzie od nastepnego dnia wiedziec, ze hodowcy modliszek to bandyci.
Tyle gledzenia starego zgreda. Usilowalem cos znalezc na temat przepisow ale poza CITES nic nie trafilem, a tam na liscie w owadach nie ma zadnej modliszki. Potem zaczalem sie zastanawiac nad tym, co mozna znalezc w Europie - w koncu nie kazdy jedzie od razu do Tajlandii czy na Madagaskar. Troche poszukalem i wyszlo mi, ze w Europie wystepuja nastepujace gatunki:
Mantis religiosa
Iris oratoria (Mediterranean praying mantid)
Empusa pennata
Empusa fasciata
Rivetina baetica
Ameles spallanziana
Ameles decolor
Geomantis larvoides
Perlamantis alliberti
Ktos wie cos wiecej?
Pozdrawiam,
Borek