Zobacz pełną wersję : Czy tera moze byc z OSB dla gastricy
Zamowilem sobie tera dla doroslej gastricy15x15x30. Cale bedzie z plyt OSB i od srodka ze wsztskich stron wyklejne korkiem, a na gorze bedzie wentylacja(blacha aluminiowa a malymi dziurkami). Czy takie tera bedzei dobre? Pytam dla tego bo nie wiem czy bedzie odpowiednia cyrkulacja powietrze i czy terrarium nie bedzei gnic przy spryskiwaniu co2-3 dni. Najbardziej sie martwie oto ze gastrica pije duzo wody z szyby, a przeciesz szyba bedzei tylko na drzwiczkach. Czy na korku tez sie woda w kropelkach utrzymuje? Bo bedzei nieciekawie jak woda bedzei tylko na szybach. Czy mam sie oco martwic? Pytam jeszcze raz czy na korku tez sie woda w kropelkach trzyma?
Czy moze powinienem jeszcze gsdzies z przodu wentylacje zrbic??
Lepiej jak by była wentylacja jeszcze z przodu lub boku.Nie musisz się martwić o to że gastrica dużo pije.Ja mam gastrice i jakoś tego nie zauważyłem.No oczywiście że piją,ale nie aż tak dużo.Modliszka dostarcza płyny do organizmu wraz z pokarmem.A jeżeli chodzi o korek to nic mu nie będzie od wilgoci,a i woda też bardzo dobrze się na nim utrzymuje i nie wsiąka.Na szybach od spryskiwania zostaje osad,a na korku nic nie widać.
Ludzie,
Ile razy trzeba na tym forum podkreslac, ze Sphodromantis nie musi byc czesto spryskiwany ! Terra z OSB powinno być Ok i jesli drzwiczki nie są super szczelne to perforowana blacha na pokrywce wystarczy.....
Jeśli mimo wszystko wolisz spryskiwać to uzywaj wody destylowanej (ze stacji benzynowej) unikniej zacieków na szybkach