Zobacz pełną wersję : samiczki?
proszę o identyfikacje płci dwu modliszek
oto pierwsza z nich
a tak wyglada coś co jeszcze dwa dni temu było trzecią ale nie przeżyło wylinki...
znalazłem ja w takim właśnie stanie na dnie tera...(2 godziny wcześniej wszystko było w pożadku - spodziewając sie wylinki wyjąłem świerszcza z terrarium, przeniosłem je do łazienki - wyższa temperatura i wilgotność)
Podejrzewam że odpadła (siedziała jak to zwykle bywa pod sufitem do góry odwłokiem) i upadając coś sobie konkretnie zepsula...
Był to osobnik słaby, strachliwy i ogólnie dużo mniejszy i wolniej rosnący niż pozostałe 2.
Dodam jeszcze ze czwarta sztuka tez skończyła w podobny soposób ( miedzy 3 a 4 wylinka) ale nie dziwiło mnie to bo przekręciła sie następnego dnia po odebraniu przeze mnie przesyłki...
Może coś robie zle?
z góry dziekuje za wszelka pomoc.
Pozdrawiam
Jaki to gatunek modliszki na pierwszej fotce?
(gastrica?) ta pierwsza to samica
właśnie boje sie ze druga tez...
niestety
btw. Ze trzy dni temu założyłem topik WARSZAWSKI SAMIEC gdzie szukałem tym panienkom (nr 2?) samca...
ktoś go skasowa?
o dlaczego?
Bo takie wiadomosci sie umieszcza na forum KUPIĘ.
Obie to samice sphodromantis (gastrica lub lineola)
Pewnie gastrica;
Moglbys zmierzyc dorosle od glowy do odwloka? Ile maja cm?
PiotrekP
26-10-2012, 16:16
a te dwie martwe to tez przechodzily ostatnia wylinke ,najwyrazniej spadly lub zamala wigotnosc (nie wystarczy wstawic terra do lazienki przy wylince, nalezy regolarnie zraszac terrarium) a dwie rzywe t onapewno samice jak juz PULSAR powiedzial:)
Niedlugo moja gastrica bedzei przechodzila L4 albo L5 nie wiem to jak musze zraszac tera?
Mozesz lekko zrosic raz na dwa dni, jesli chcesz wstaw tez plaski pojemnik z woda zeby parowanie podnosilo wilgotnosc.
re:
Moglbys zmierzyc dorosle od glowy do odwloka? Ile maja cm?
Obie sa mniej więcej tej samej wielkości
Maja jakies 72-75 mm.
Sorry ze odpowiadam dopiero teraz ale przez weekend bylem w domu na prowincji odciety od netu :)