Zobacz pełną wersję : Płeć u modliszki....
Kupiłem pare gastric,były wtedy przed L1,a teraz jedna jest L4 od trzech dni,a druga jeszcze nie zrzuciła wylinki.Przy ostatnim zrzucaniu były 3 dni różnicy między nimi.Czy samica zrzuca szybciej wylinkę??I jak mam rozpoznąc płeć u jeszcze takich małych gastric???
Są troszkę małe ale możesz spróbować po ilości segmentów odwłoka i ewentulanie po długości i grubości czułek(samiec będzie miał większe).
Ja bym poczkekał do 5-tej wylinki.
Noi są już po 5 wylince i nadal nie wiem czy to samiec czy samica.Wiem że samiec ma dłuższe i cieńsze czułki,ale jeżeli ja mam np 2 samce to jak rozpoznać??Ile samiec ma segmentów??Dodam że chodzi o gastrice.
Noi nikt mi nie pomoże??????????????????????????????????????????? ????????????
a z opcji "szukaj" skorzystać nie łaska?
Nie znalazłem odpowiedzi :(((
http://terrarium.com.pl/forum/read.php?f=15&i=1829&t=1829
Wątek o dokładnie takim samym tytule.
P.S. Ciekawe w jaki sposób szukałeś :/
Ale to jest opis dorosłych.A moje gastrice są dopiero L5.A jeżeli są to np dwie samice to jak ja na pierwszy raz mam ich odróżnić????????Pierwszy raz hoduje modliszki więc mam taki proste pytanie.
Jakich dorosłych? U dorosłych nie trzeba wiedzieć ile segmentów odwłoka posiada samiec, a ile samica, bo dymorfizm płciowy jest tak mocno zaznaczony, że samca od samicy można rozpoznać na pierwszy rzut oka.
Powtórzę, samica 6 sternitów, samiec 7-8.
Sternit - segment odwłoka liczony od jego spodu.