Zobacz pełną wersję : CZEMU MOJA MODLISZKA OD DLUŻSZEGO CZASU NIE JE?
OSTATNIO JADŁA JAKIŚ TYDZIEŃ TEMU ŚWIERSZCZA.TERAZ CHOCIAŻ MIESZKA Z DWOMA ŚWIERSZCZAMI TO JE OLEWA A JEST NAPEWNO GŁODNA.A TAK WOGÓLE ILE ŻYJĄ MODLISZKI?
To dlatego chcesz ją sprzedać bo nie je czy zbliza się kres jej zycia??
Przewaznie modliszka po ostatniej wylince zyje krótko- chyba do roku czasu!!
ostatnio wylinkę zrzucała jakieś 3 mieś temu i nie chcę jej sprzedać dlatego że niby jest stara tylko z innego powodu.a o wiek pytałam się z ciekawośći bo nigdzie nie mogłam znaleść konkretnej odpowiedzi na ten temat.A tak poza tym co mam zrobić żeby zjadła?
W sumie to nic nie moesz zrobić bo przeciez jej nie zmusisz. Mozesz tylko czekać!! Jak zgłodnieje to na pewno zje!
Nie wiem, po której wylince jest twoja modliszka, ale moja po piątej też przez tydzień nic chciała jeść w końcu po tygodniu się zniecierpliwiłem i wsadziłem ją do garnka razem ze świerszczami, zaganiałem je do niej i zjadała. Nie napisałaś też, jakiego gatunku jest twoja modliszka, a to przeszkadza w dojściu do tego, co jej dolega (moja to Sp gastrica). Ogólnie z modliszkami trzeba być cierpliwym, bo one takie są. A w ogóle to widziałaś lwa, który jadłby codziennie? Wszystkie drapieżniki wytrzymują bardzo długo bez jedzenia a modliszka do nich należy, więc nie martw się o swoją tylko troszeczkę pomóż jej w zdobyciu pokarmu, myślę ze wszystko będzie dobrze.
Jeszcze jedno przed wylinką modliszki nie jedzą wogule, a także trochę czasu po wylince.
Da się karmić modliszkę "ręcznie"
Ja tak robie ze swoją uszkodzoną hierodulą m.
Bierzesz świerszcza i go musisz niestety uszkodzić, tak by wnętrzności wyszły. przykładasz to na pensecie albo szpilce do buźki modliszki i ona powninna zacząć jeść. Trzeba mieć cierpliowść i próbować troche zanim się przekona. Po chwili powinna złapać pokarm w odnuża a wtedy puszczasz świerszcza i zostawiasz modliche w spokoju aż zje.
Co stało się twojej modliszce?
Wejdz Robal na posta z phasmodea pod adresem http://www.mga.com.pl/~adampl/phorum-3.3.2a/read.php?f=8&i=8230&t=8230 - tam jest opisane co i jak.
Pozdrawiam
Ja? to raczej MARIKA powinna wejść, ja nie mam żadnych problemów z modliszkami, pozatym znam tą strone.
Sorry rozumiem. Pomyliło mi się.
Masz samca, samce są ładniejsze, twój jest śliczny.
To co zjadła coś w końcu?
Robal serio mówisz? Jesteś pewien , że to samiec? Można poznać po tak młodym owadzie? A swoją drogą to dzięki :)
DZIĘKI WIELKIE ZA POMOC MODLISZKA ZJADŁA DUŻEGO ,GŁOŚNO ŚPIEWAJĄCEGO I NIE DAJĄCEGO W NOCY PRZEZ TO SPAĆ ŚWIERSZCZA.TERAZ ZŁOŻYŁA KOKON I DOSTAŁA POWERA.JEST OK.
Napisz na jakiej podstawie sądzisz że to samiec ?
Jest chudy, drobny i ma wąski długi odwłok. Ale mogę się mylić.
A według ciebie to samica?
Nie wiem i nie wyrokowalbym o tym na podstawie tego zdjecia w przypadku tak malej modliszki......
Ona jest malutka, gdzies L2-4 a weic nie latwo jest stwierdzic plec (mam akurat hierodule w tym samym stadium)