Zobacz pełną wersję : o qrcze !!!!
krzych01
29-05-2013, 00:57
ZACZALEM SOBIE TUTAJ CZYTAC O ROSICZKACH I POWIEM WAM , ZE PODOBAJA MI SIE !!! MOZE JEST JAKIS ROSICZKO SPECJALISTA Z WROCŁAWIA KTÓRY MOGŁBY MI POLECIC JAKIS ŁADNY I NIE WYMAGAJACY GATUNEK NA POCZATEK? EWENTUALNIE ODSPRZEDAC!! Z GÓRY DZIEKUJE ZA POMOC!!
Na allegro możesz kupić i roślinki i nasionka. Ja kupiłem nasionka, ale pewnie coś źle robię, bo są strasznie małe te roślinki
hmm skoro z wrocka to może w Obi, choć sklep dosc kiepski to mają duży wybór owadożernych, a skoro jestes początkującym to niepolecam rosiczek na początek, lepiej żebys wzią się za cos mniej wymagającego, np. dzbanecznik :)
Nie dzbanecznik jest juz dla bardziej zawansowanych chodowców.Dzbanecznik wymaga bardzo dużej wilgotności powietrza. Ja by polecał na oczątek muchołówke fajna i ładna roślinka.
Pozdrawiam Damian
Daamiaan@poczta.pl
Telefon 508633790
GG 3214841
Być sobą i trzymać swego zdania
co do wilgotności to wystarczy do terrarium wsadzić, serio dzbanus jest znacznie lepszy dla początkujących gdyz oprócz zapotrzebowania na wys. wilgotnośc nie potrzebuje większych wymogów, natomiast dla muchołówki trzeba duzo: odpowiednia gleba, woda do podlewania, itp itd (nie mowiąc o spoczynku na zime) :)
Nephentes_Hybrida
29-05-2013, 11:10
Dzbanecznik jest trudniejszy od rosiczek i muchołówek. Potrzebuje dużej wilgotności inaczej nie wytworzy się coś co jest w nim najpiękniejsze czyli dzbanki, a inne będą usychać.
Zgadzam się z tobą Nephentes w 100 %.
Pozdrawiam Damian
Daamiaan@poczta.pl
Telefon 508633790
GG 3214841
mi tak rosiczka padła, za to dzbanki rosną wprost wybronie :| hmmm a to ciekawe :)
Może za dużo karmiłeś Łotysh u, albo za mało karmileś i żle podlewałeś.?
Pozdrawiam Damian
Daamiaan@poczta.fm
Telefon 508633790
[i}GG[/i] 3214841
nie wiem, wiem w każdym razie ze dzbanka wystarczy dać do terrarium (gdzie jest duza wilgotnosc) karmic i podlewac i rosnie wspaniale jak na drożdżach, zadną specjalną troską go nie otaczam :)
No też i tak można:)
Pozdrawiam Damian
Daamiaan@poczta.fm
Telefon 508633790
GG 3214841
Nephentes_Hybrida
30-05-2013, 12:52
Łotysh, a trzymałeś rosiczki w terra ??
A jeśli już jakiegoś dzbanecznika to polecam najpopularniejszego czyli z nad jeziora Toba. Postawić w nasłonecznionym miejscu i podlewać, aby ziemia była wilgotna. U mojego kolegi rośnie kapitalnie. Ja miałem nie lada problemów z hybrydą, ale już jest dobrze.
Na dole zdjęcie mojej hybrydy. Widoczny jest tworzący się dzbaneczek. Zdjęcie jest troszkę stare i aktualnie jest większy od tego drugiego.
----->http://terrarystyka.com.pl/forum/album_showpage.php?pic_id=613<-----
Oczywiscie ze dzbaneczniki (w stosunku do innych odadozernych, do łątwiejszych zaliczył bym tez tłustosze) Dzbaneczniki są proste w hodowli i uwazam ze ten mit o wilgotnosci jest nieco przesadzony, u mnie z powodzeniam od kilku lat dzbanecznik rosnie na parapecie okna w tym roku drugi raz wiosną zakwitł (nic ciekawego) dla zainteresowanych
http://www.album.astral.pl/album/index.php?action=show&gall_id=65&ap_ex=29&alb_id=398&prev=408&next=396&off=0&search_exp=&order=created%20DESC&user_albums=&last_action=browse&alb_title=reg%20i%20krystyna
Podlewam normalnie czasem zraszam, latem tworzy dorodne dzbanki, na fotkach moze nie wyglada imponująco ale zimą z racji mniejszej ilosci swiatła przyrosty są małe. Posiadam jeszcze dwie odmiany ale fotek w tej chwili nie mam, te akurat sobie stoja i z powodzeniem rosną poprostu u mnie na biurku.
Pozdrawiam
arek
Nephentes_Hybrida
30-05-2013, 13:38
Na zdjęciu nie wygląda najlepiej, ale jak mówisz, że rośnie dobrze to wierzę. To Dzbanecznik alata ??
Widocznie masz wysoką wilgotnośc w domku i dobrze się czuje.
Nie pamietam konkretnej nazwy odmiany, to u góry ten widoczny "kikut" po zeszłorocznym pędzie, który kwitł w zeszłym roku a obok to przyrost z poprzedniego lata. Zauważyłem ze pęd po zakwitnieciu obumiera a od dołu wypuscza nowe odrosty, dlatego moze mało ciekawie to ogólnie wyglada. Dodam tam jescze fotke ze starymi dzbankami, możecie zobaczyc jakiej były wielkosci. A jesli chodzi o wilgotnosc to raczej nie jest za wysoka, mieszkam w bloku i w sumie za dzbanecznikiem stoi TV, więc to napewno nei zwiększa wilgotności:)
Pozdrawiam
arek
Nephentes_Hybrida
30-05-2013, 14:35
A miałeś dwa kwiatostaty "męski" i "zeński" ??
Widocznie dobrze mu tam i tak ma być :D Powodzenia w dalszej hodowlii. Masz jakieś jeszcze owadożerne ??