Zobacz pełną wersję : Imbir
Kilka tygodni temu posadziłem imbir któty kupiłem w sklepie. Pociołem go na ok 2cm kawałki i posadziłem w płytkiej donicze. Teraz ma kiełek ok 1,5cm i mam pytanie
- jakie ma mieć stanowisko
- jakie nawozy stosować
- ile podlewać
- po ilu miesiącach moge zbierac dojrzałe korzenie i jak to rozpoznać
ja znalazlem jakies 2 tyg temu w lodowce taki wysuszony stary kawalek, moczylem go w wodzie przez ok 3 godz wsadzilem do ziemi postawilem na klatce i mi rosnie jak glupi... ma juz ok 2,5cm kielek. Klatka jest bdb nasloneczniona a podlewam go tak zeby caly czas mial wilgotno, nie nawoze
pamiętajcie ze imbir lubi wysoką wilgotność powietrza, ja mam niestety pecha bo co go posadze to potem znajduje w nim pełno białych robaczków które go zjadają ;(
dr Robert
17-02-2013, 14:25
Do korzenia dobierają się być może larwy ziemiórek. Na ziemiórki stosować Basudin (ale w małych opakowaniach) lub jakiekolwiek tzw. pałeczki nawozowo-owadobójcze (działają dłużej niż wymieniony preparat). Ewentualnie, bardziej ekologicznie zwalczyć dorosłe owady za pomocą przylepnych, żółtych plastrów (nazywa się to "kleiste arkusze"), ale ostrożnie są naprawdę bardzo klejące.
jeśli już do do kłącza....
a kiedy zbieraćdojrzałe korzenie
[RED-689]
19-02-2013, 20:36
Jak rozmnozycie i nazbieracie mozecie mi podsylac :-) Tony tego zuzywam do herbaty.... Nawiasem mowiac prawie sie uzaleznilem od imbiru :-)
a jakie dawac nawozy pomozcie mi
Mogę się mylić ale czy imbir nie należy do kosaćców? Jeśli tak to może hodować w podobny sposób jak irysy np. ? Co o tym myślicie?
nie, imbir należy do zupełnie innej rodziny, jest blisko spokrewniony z kurkumą. Natomiast irys to krewny np. krokusa i frezji :)
dzięki za oświecenie :-)
pozdrowka
snakeman
26-02-2013, 06:28
nigdy bym nie powiedział, że iryrsy to krewni krokusów :P
czyli można kupić taki imbir ze sklepu spożywczego? hm...
a jednak, należą do rodziny kosaćcowatych (irisideae, czy jakoś tak :) i oprócz nich tutaj klasyfikuje się: mieczyki (gladiolus), frezje, acidantery, montbrecje, irysa górskiego (Moraea spp.) i kilkanaście innych rodzajów:), powiem więcej kosaćcowate to rodzina należąca do grupy liliowców do kórych zalicza się taże liliowate, amarylkowate, hiacyntowate, rozpławowate, agawowate, pochrzynowate, szparagowate, zimowitowate i kilka innych :)
tak,praktycznie imbiry są dostępne tylko w spożywczakach, jeszcze nigdy nie widziałem ich w ogrodniczym :)
tak ale przed sadzeniem potnij je na korzenie długości ok 1,5-2 cm
moje mają już 15 cm i 1 liść
wiem wiem, mam je juz 2 lata i latem jak sadze do ogrodu to rosna jak szalone :)