Zobacz pełną wersję : Podłoże dla monstery
Fredomirek
18-12-2012, 10:08
Hej!
Ostatnio coś sporo pytań na temat tego kwiata :)
Jakie będzie dla niego najlepsze podłoże? Ziemia zwykła do kwiatów, torf? Może włokno kokosowe?
Pozdrawiam, Piotr
najlepiej zmieszaj wszystko w proporcji 3:1:1 możesz też dodać odrobinkę kory i styropianu, ale monstery świetnie rosną w uniwersalnej ziemi dla roślin pokojowych, są bardz malo wybredne :) pozdrówka :)
Fredomirek
18-12-2012, 13:11
To ciekawe daczego moja z marketu po kilku dniach zzolkla :/ miala wilgotna ziemie itp. :/
Pozdrawiam, Piotr
hmm, nie wiem, a gdy ją tansportowałeś ze sklepu do domciu to ile czasu była na zewnatrz i czy był wtedy mróz??
Fredomirek
18-12-2012, 16:02
Hm.. mozliwe, no ale kupilem druga sadzonke i zobaczymy jak to bedzie :)
Pozdrawiam, Piotr
Bo pewnie nie mała ziemi tylko czysty torf. Te z supermarketu trzeba natychmiast przesadzać bo w warunkach domowych błyskawicznie schną. To są rośliny z taśmy produkcyjnej.......
PS- a do jakiego zwierza ja dajesz?? (tak z czystej ciekawości :)
Fredomirek
19-12-2012, 09:34
Do rzekotek kostarykańskich (Smilisca phaeota). Narazie mają 3-4cm. więc będą mogły przesiadywać na liściach chociaż może nawet dorosłe się utrzymają :)
Pozdrawiam, Piotr
wiem z doświadczenia ze najlepsze są draceny deremeńskie lub wonne, gdyz rzekotki uwielbiają nocować w ich liściach (tam sie tak fajnie kryją) :)
PS- anolisy również je uwielbiają =]
Fredomirek
19-12-2012, 13:02
Mozesz podac lacine poszukam fotke na google :D
Fredomirek
20-12-2012, 13:52
Nie moge nic znależć ... (nawet nie chodzi o to ze napisales Dracanea) podacie link do fotki?
Pozdrawiam, Piotr
ostatnio królują tu literówki: dracaena:))))) Zaraz poszukam jakiejs stronki....
Dracanea deremensis - to jest prawidlowa nazwa:)))))) linkow mnostwo.
To miało być tu: Dracanea deremensis :))))
hehe, poprostu wpiszmy Dracena i bedzie po kłopocie ;)