Zobacz pełną wersję : bambus
Hej
Czy ktos, ktokolwiek wie gdzie mozna dostac pedy bambusa!?? Tylko takiego prawdziwego a nie draceny z ikea.
Dzieki za wszystkie ewentualne informacje
POzdrawiam
z tego co pamiętam to w Castoramie jest zawsze duzy wybór pędów bambusowych :)
Bayzel_lamparci
27-11-2012, 14:27
Witam.
jestem ciekaw czy mozna by wstawis takiego bambusa do terrarium z lamparcimi?
Moze wiesz?
widzialem cos takiego ale troche daleko od Ciebie Słupsk efektownie to wyglada.
Pozdrawiam
hm to zależy jaki bambus wam chodzi, czy tylko takie kijki bambusowe czy prawdziwą żywą roślinę, :)
Zywa rosline?? Skad wziac zywego bambusa w Polsce, i czy nadawalby sei do terrra ze zbozowka??
Wziąć można od kolekcjonerów (oferty w gazetach) lub z allegro (drogo). Nadawałyby się ale:
te, które są stosunkowo niewielkie wymagają spoczynku zimowego i nadają się raczej do ogrodu, te, które wola wyższe temperatury sa zazwyczaj olbrzymie.........jak na standarty terra... Tak więc można mieć, ale jako czasową ozdobę terrarium zimowaną pod folią lub w szklarni. Oczywiście piszę o żywych.
mi chodzi o to czy kolega mówiąc "bambus" miał na myśli taki pewien gatunek trawy który w sklepach jest sprzedawany pod nazwą "bambus" i dlatego się pytąłem. :) ale ta trawa też nadawała by się do terra ;)
Masz oczywiście na mysli nieśmiertelną dracenę:)))) też się nadaje - właśnie dla tego jest taka popularna, że jest niezniszczalna (+ oczywiście świetna reklama:)))))........
nie, nie chodzi o dracenę "Looki Bamboo" (czy jakoś tak), kurcze nie pamiętam jak ta roślina się nazwywała, wkażdym razie jest to jakiś gatunek trawy, często dostępny wiosną w Obi innych dużych Marketach :) poszukam w książkach i podam tą nazwę, bede wytrwale szukał :)
Sorki, ze tyle nie odpisywalem. TAK chodzi mi o zywy bambus, taka trawe, bo bambus nalezy do traw!!!
oj, to od razu lepiej zrezygnuj z tego prawdziwego bambusa, gdyż są to rośliny za duże na terrarium, rosną one ponad 2-3 metry i są mocno ekspansywne :) lepiej posadź tą trawę o której wcześniej mówiłęm, tylko kurcze nie pamiętam jak się ona nazywała. :)
Oki, wiem ze rosna wielkie, ale jesli mam pomieszczene ie wysokosci 2m i chce je obsadzic bambusem to gdzie moge dostac takiego zywego bamboo?? Na poczatek malutkiego:)
Pozdrawiam
hm, nie znam wszystkich gatunków ale wiem że taki malutki bamboosik po kilku dniach już wyrośnie z tego pomieszczenia, =] a dorastaja one do 10-30m, jest oczywiście kilka wyjątków, można je kupić w sklepoach ogrodniczych jako rośliny ogrodowe, ale z powodzeniem bedą rosnąć w szklarnii. :) ... lub terrarium, ale uwaga one siagają 3-4m =]
No więc: większość bambusów to jednak nie są olbrzymy, 2 metry to najpopularniejszy wymiar, te wielkie są właśnie dla tego znane, że są wielkie. Faktycznie w nieśmiertelnym OBI bywają, zwłaszcza wiosną różne, ogrodowe bambusy (koło 3 gatunków, kilka odmian). Niestety nie będą rosły w terrarium - wymagają zimowania w okolicach 0 stopni i cieplejszego nie przeżyją. Ciepłolubne gatunki pojawiają się w obrocie rzadko i są potwornie drogie, nasiona z allegro są do d.......... bo prawie nie kiełkują (sprawdzałem u kilku osób, które kupiły). Jedyną pewną metodą zdobycia jest znalezienie kolekcjonera - polecam gazetę kwietnik i ogłoszenia. Jeśli masz jakiekolwiek znajomości wśród pracowników Agory to tam w budynku rośnie kilka gatunków - ochrona pilnuje więc nikt z zewnątrz nie podbierze, ale pracownik owszem:))))) To nie jest zachęta do kradzieży! Sadzonki z takich źródeł lepiej rosną:)))))) Kilka rośnie również w palmiarni poznańskiej - pewnie jest jeszcze parę miejsc, może ktoś podpowie.......... Roślin ogrodowych do terrarium nie polecam, ja zimuję je pod folią lub w gruncie bo nawet w garażu było za ciepło i zdychały....................
JakubikF
25-12-2012, 03:25
To co sprzedają w sklepach pod handlową nazwą Lucky Bamboo, to po pierwsze, nie jest trawa (!) a po drugie botaniczna nazwa tej rośliny brzmi dracena sanderiana. Więc jest to rodzaj draceny, która nie należy do traw.
Natomiast prawdziwy bambus jest trawą (największą na świecie).
Największą na świecie owszem - niektóre gatunki są największe, wiele jednak jest raczej przeciętnego wzrostu - kilkadziesiąt cm. W kwestii draceny chyba wszyscy już zostali oświeceni....wielokrotnie.
JakubikF
25-12-2012, 03:32
Mam nadzieję, że zostali oświeceni, tylko ktoś z osób wypowiadającyhc się poprzednio, nie pamiętał jej nazwy.