Zobacz pełną wersję : Jaka roślina NA terrarium?
micgekon
26-10-2012, 09:17
Mam pytanie, jakie roślinki mógłbym postawić na terrarium tzn chodzi mi o takie rośliny którym nie będzie przeszkadzało ciepło "od dołu" Czy naprzykład mogę postawić dracene ,jukę ,palmę, ewentualnie paproć?
hmm to zalezy czy one maja tam tylko stać czy też mają jakoś tak troszkę "rozłazić się" na terrarium by stworzyć fajny efekt dźungli :)
Paproć raczej nie bo będzie za szybko schła a częste podlewanie odkwasza podłoże. Reszta spokojnie. Jeśli masz wybór postaw coś, co nie wymaga zbyt wiele podlewania, albo raz na jakiś czas wymieniaj rośliny.
micgekon
26-10-2012, 12:45
No jeśli by się rozrastała i tworzyła efekt dżungli to by było to, a ja z roślin to znam się tylko (jako-- tako) i hoduje kaktusy,więc bede wdzięczny za wszelkie podpowiedzi tym bardziej że to terrarium jest tropikalne.
Większość popularnych roślin będzie się świetnie czuła na podgrzewanym spodzie - postaw dowolne pnącze a efekt masz murowany, dostaw dracenę i będzie super. Jeśli to będzie roślina prosto z kwiaciarni to raczej przesadź ją do nowej ziemi bo sprzedają je w torfie i błyskawicznie ci poschną.
hmm z takich roślin najlepsza będzie hoja, woskownica (hoya) ma niezłe liście, kwiaty i wytrzymuje okresy suszy (a podgrzewna gleba szybko schnie) i szybko rośnie i wogle była by jedną z najlepszych propozycji na takie miejsce :)
inną rośliną może być np. scindapsus, tillandsia cyanea (taka oplątwa) i ogólnie bromelie
!!!!! Święta racja! Tyle, że bromelie trzeba będzie często podlewać więc zmiękczaj wodę do podlewania. Hoya jest nie do zdarcia a nie brzydka.......
niezgadzam się, hoja nie jest nie brzydka ona jest przepiękna, przecudowna, wpsaniała =]=]=]=]=]=]=]
Nawet bym się z tym zgodził:), gdyby nie to że jest to roślina, która mnie nie znosi - tzn. przez kilka lat u mnie stoi w miejscu a rosnie jak oszalała w chwili, gdy się wyprowadzam...... testowałem już kilka i zawsze efekt ten sam (niezależnie od tego kto i co myśli o takich przesądach). Jakoś się nie dogadujemy, promieniowanie chyba nie właściwe:))))))) (poza hoyą jeszcze niektóre paprocie). Co nie zmienia faktu,że "rękę do zielska" raczej mam i wiele innych roślin rosnie świetnie.
micgekon
28-10-2012, 02:31
Jescze raz dzięki bromelie to przynajmiej wiem jak wygląda a hoje to zaraz poszukam na necie
ale z bromeliami jest ten minus ze wszystkie one są sprzedawane w momencie kwitnienia (a praiwe wszystkie bromeliowate zamierają po kwitnieniu) więc krótko się nimi nacieszymy no chyba że wytworzą odrost ale to on bedzie malutki i nieiwele tego terra zakryje =]