Zobacz pełną wersję : Rosiczka
miki Slipknot
30-07-2012, 08:32
Jakie warunki mam sprawić rosiczce aby poprawnie rosła itp.
CZy trzeba zroić jej specjalne terrarium czy wystarczy trzymać ja w doniczce
i jaka powinna miec wilgotność i temperature ??
Za odp Dzięki!!!
Najlepiej poczytaj sobie: http://carnivores.w.interia.pl/pl_index.htm
rosiczka jest bardzo prosta w chodowli
nie trzeba jej zimowac
temperatura w granicach 20 - 25 stopni a wilgotnosc moze byc taka jaka masz w domu wsytarczy ze woda bedzie stala czasu czas w podstawku i juz bedzie rosla
Wszystko zalezy od rosiczki, jedne sie zimuje, inne gatunki - nie...
pozdrawiam, dega
zimuje sie tylko nieliczne gatunki a takie popularne jak rosiczki pigmejskie alba czy okraglolistnme sie nie zimuje
okrągłolistnych (D. rotundifolia) sie nie zimuje???? to czemu jescze występuja w Polsce gdzie mamy dosc srogie zimy???
oj ktos tu wprowadza nieprawdziwe informacje... :-)
Pewno ze sie nie zimuje jak sie na tym nie znasz to nie pisz glupot.
Czemu jeszcze wystepuje? Bo są srogie zimy? Ty wiesz co to jest zimowanie?
No comment. Czytaj ze zrozumieniem wypowiedzi innych. I poczytaj jeszcze troche, lub skontaktuj się z prof. Podbielkowskim, ma dość dużą wiedzę na ten temat. Rosiczkę Rotundifolia (okragłolistna) zimuję sie tak samo jak robi to przyroda naszego klimatu czyli w temp od -2 do 4 stopni!!!!!
hehe prof. Podbielkowski jest prodziekanem na moim wydziale i wcale nie jest tak łatwo się z nim skontaktować
No to juz nie mój problem :D. Ja tam wiem jak należy zimować rosiczkę oragłolistną a jak np Capensis...
to chyba ty sie skontaktuj z kims jakie masz pojecie o roslinach owadozernych?
hmmm proponuję ci chociażby encyklopedie PWN. Tam moża przeczytac w jakich warynkach zimuje rosiczka okrągłolistna :P, jak juz się doczytasz to napisz co tam ciekawego znalazłes i nie podważaj wiedzy innych.
Kobra-man
07-10-2012, 13:30
ross - nie kłóć się więcej - kopiesz sobie grób właśnie ...
Drosera rotundifolia powinna przejść w hodowli zimowanie, bo w naturze zimuje. (jest to gatunek ze stref umiarkowanych).
Jest jednak wyjątek : Drosera rotundifolia kul. 'Ever Grow'. Ta odmiana została wyhodowana poprzez krzyżowanie okazów rosiczek najmniej podatnych na brak zimowania i w efekcie tą odmianę można hodować w terrarium przez cały rok bez zimowania. Ale wątpie żebyś miał akurat taką odmianę ...