PDA

Zobacz pełną wersję : Karaczany

minok
27-03-2014, 08:53
Witam:)

Chciałbym założyć hodowle karaczanów, tylko mój problem polega na tym, że nie wiem jaki gatunek wybrać bo opisów jest dość mało a wymagania mam duże:)
Oto one:
-ma nie latać!
-do 4cm
-ma się nadawać na karmówke
-będe go sprzedawał, więc żeby były z niego zyski
-no i żeby nie musiał mieć dużego terrarium.
-I wilgotnosc temaratura jakieś najabardziej zbliżone do pokojowe
-I osatatnie, To żeby był po prostu łatwy w hodowli:D

Istnieje taki?;p
Pozdrawiam

Foxtrott
27-03-2014, 08:59
każdy by chciał... na sprzedaży karmowych kokosów nie zbijesz, ale najlepszy byłby dla Ciebie N.cinerea

minok
27-03-2014, 09:04
Spoko nie chodzi mi, żeby być milionerem:D

minok
27-03-2014, 09:11
A czy te N.cinerea przypadkeim nie latją, bo mają takie skrzydełka;p?

Foxtrott
27-03-2014, 09:31
mam je od dawna i nie widziałem najmniejszych prób latania. skrzydełka mają raczej dla ozdoby;)

morda
27-03-2014, 09:44
Żeby zarobić to musiałbyś mieć ogromną karmówkę....

Co do cinerea mnożą się jak króliki. Ja mam obecnie czarno od wylęgu. Jedyny minus to to, że łazi dość szybko generalnie po wszystkim. Jak masz brudną szybę, za duże dziury w terrarium to spodziewaj się ekspedycji maluchów na pokój.

Dark Raptor
27-03-2014, 10:46
Skrzydła służą przy spadaniu (lot szybowcowy). Wspaniale to wygląda przy opadającym B. giganteus :-)

Obok N. cinerea, dość dobrym gatunkiem jest B. dubia. Ma zaletę: nie łazi po szybach i jest większa niż N. cinerea. Oba gatunki praktycznie "same się hodują", ty tylko wkładasz żarcie.

Brzeg terrarium wysmaruj wazeliną. Ucieczki staną się niemożliwe (tylko pilnuj, by zawsze była jej warstwa).

minok
28-03-2014, 08:00
Ok. To teraz dalszy ciąg. Ile tak meniejwiecej cm kwadratowych przypada na jednego B. dubia?;p bo na N. cinerea wyszło mi około 13:D Następnie który karaczan ma większą wydajnośc przy tworzeniu młodych. A ostatnie: gdzieś było napisane, że można trzymać różne gatunki karaczanów razem, akurat jedyna storna jaką znam z opisami tych kaarcznów nei chce mi się otworzyć to nie wiem czy mają mieć podobne warunki. No to tyle:P

morda
28-03-2014, 10:09
Można trzymać razem. Są gat. które jednak wymagają np. podłoża. P. nivea bez podłoża nie radzą sobie najlepiej.

Ogólnie N. cinerea mnożą się strasznie. Codziennie ich tam jest więcej. Na początek kup z 30 sztuk i po paru tygotniach będziesz ich miał setki.

SDY
28-03-2014, 11:46
Dubia ja cirenea. Bardzo towarzyskie karaczany, moga zyc w bardzo duzych zageszczeniach. Tu masz fajna stronke. Troche o duzej liczbie karaczanow:

http://www.angelfire.com/oh2/Roaches/

minok
28-03-2014, 12:57
Ok dzięki wielkie:) SDY fajan ta strona;p

42d3e78f26a4b20d412==