Zobacz pełną wersję : Muszki owocowki!!!
Dawidptasznik
16-03-2014, 12:45
Czy moge chodowac muszki owocowki w piwnicy!!!
Bo ma piwnice i nie w niej nie mam jest team tosc wilgotno i chlodna jak to bywa w piwnicach!!!
Z gory dziki za odpowiedz!!!
POZDRO
Możesz, ale im chlodniej, tym wolniej będą się mnożyć.
ma ktoś moze bo mi wszystko gnije teraz kombinuje z gerberami
może jak masz troche rezerwuaru pieniężnego, to kup od mantida "Droso-Mix" ?
Ale Drosomix to tylko dodatek z agaru, dosypywany do pozywki- poza zwiekszeniem wartosci odzywczych mocno zageszcza pozywke, ale to samo zrobi maka ziemniaczana dodana do niej. Niezawodny sposob przeciwko plesniejacej pozywce (dzieki, mantid!) to:
rozrobic lyzeczke drozdzy i lyzeczke cukru w malej ilosci wody, skropic tym pozywke- rozwiajajace sie drozdze zapobiegna plesnieniu (moze gniciu tez).
Przeciez o to chodzi zeby gnilo (ale nie plesnialo) :] Troche gruszki, szczypta drozdzy, cukru i muszki mnozą sie na potege.
Keplianica
30-03-2014, 12:42
Ja polecam zwyczajne banany.
Obierasz ze skóry, przekrawasz na pol, potem na mniejsze kawalki, zeby do sloja weszly i zostawiasz z muszkami. Banan utrzymuje w sobie wilgoc wiec nie obsycha. Zeby nie miec plesni mozesz powierzchnie banana skropic sokiem z cytryny lub wodą z drożdzami (proporcje jedna łyżeczka na szklanke wody)
Dodatkowa zaleta jest taka, ze mozesz kupić takie banany z przeceny, juz brązowe ;) Taniocha a muszki wolą takie.