Zobacz pełną wersję : Co zrobic gdy świerszcze usiekna itp..
Witam
Czy wam kiedys uciekly swierszcze w jakis sposb ...bo nie wiem jak mi ale dzis moja mam na poslaniu mojego psa jednego zauwazyla i dostalemm...Nie wiem czy moge cos zrobic jak by np kiedys mi uciekly i zlozyly jajeczka to by mial przerabane :P
A jak by mi uciekly to gdzie my mogl je znalesc ??
Z groy thx za odp i pozdrawiam
Wojtas501
07-02-2014, 07:01
To zależy w czym je trzymasz. Ja swoje trzymam w akwarium z plastikową otwieraną pokrywą na zawiasach, wszystko uszczelnione siatką, więc nie mają możliwości ucieczki. Czasem jednak sie zdarzy, że podczas odławiania świerszczy jeden z nich się wymknie.
W przypadku młodych świerszczy to trzymam je w faunaboxach. Kiedyś uciekały mi przez otwór w pokrywie przeznaczony do przeciągnięcia kabla. Teraz pod pokrywę faunaboxu wkładam papierową kartkę z dużą ilością maleńkich dziurek.
Co do pytania gdzie mógłbyś znaleźć świerszcze po ucieczce, to odpowiedź jest prosta - wszędzie :). Pamiętam, że kiedyś świerszcz (samiec) wszedł mi za listwę podłogową i grał mi tam przez całą noc ;)
Ja tez dosłownie przed chwilą znalazłem kolejnego świerszcza w domu (to już chyba 4 w tym tygodniu :)).
jak ci ucieknie to zlap,bo jak nie to mozesz miec cieszkie noce.
Wiecie co zamierzalem zrobic hodowle swierszczy dla mojego gekonka ,ale teraz sie boje i chyba sie karaczanami zajme bo chyba bezpieczniej bedzie :P
Pozdrawiam
Tak ale otwierajac terra nie zawsze widze co malego moze wyjsc pozatym u mnie facet w zoologu chyba tylko samice sprzedaje :P bo w kazdym pudelku sa chyba tylko samice
a co do karaczanow czy gekony moga je dostawac tak czesto jak swierszcze ??
karaczany to moze byc lepszy pomysl tyle ze jak CI uciekna to mozesz miec jeszcze gorzej niz jak uciekna swierszcze ;) wiec zaplanuj wszystko dobrze
ale popierwsze czemu gorzej a po druigie czy gekon moze je tak czesto dostawz jak swierszcze ??
Wojtas501
07-02-2014, 09:07
Pytasz dlaczego mógłby to być większy problem... Karaczany mnożą się bardzo szybko i nie gardzą żadnym pokarmem. Chyba niechciałbys żeby w domu namnozyły Ci się karaluchy... ;)
Według mnie nie powinieneś rezygnowac z hodowli świerszczy. Zazwyczaj jak jakiś świerszcz ucieknie to po paru dniach pada (w przypadku karaczanów nie musi to byc regułą). Oczywiście prawdopodobieństwo, że karaczany namnożą się w twoim domu jest bardzo małe.
zdiwil bys sie wojtas.......wystarczy jedna uciekinierka z malym kokonem i juz masz mala plage karaczanow...;)
sa 2 postepowania
1. szczelne pudelo z karaczanami
2. uszczelnij drzwi od pokoju ..........raj mialem swierszcza ktory zwiedzal moj dom..;)
najleprze gla gekow sa swierszcze .....!!!