P4w3l
13-06-2013, 01:53
No wiec tak...wczoraj poswiecilem kilka dluzszych chwil na obserwacje moich mysich podopiecznych...Najpierw polaczylem dwa pojemniki (w kazdym 1samiec+2samice, z ta roznica ze w jednej byly mniejsze myszy a w drugiej wieksze)...kiedy otworzylem drzwiczki klatki i dwa samce zaczely sie do siebie zblizac aby w gescie pojednania (:D) sie przywitac..........samiec mniejszy rzucil sie na duzego samca......turlaly i gryzly sie niemilosiernie pare chwil dopoki ich nie rozlaczylem...dobra wrzucilem mniejszego samca do malego akwarium....teraz patrze na samczyka...kozak....wzial w obroty mniejsza samiczke.....:D ta kiedy udawaloo sie jej odeprzec amory samca, zaatakowala wieksza samice ktora jest w ciazy....doszlo do malego rozlewu krwi...(naszczescie malego,jedna mnie ugryzla i mimowolnym ruchem ztluklem porcelanowego jelenia:D)......zauwazylem ze mala samiczka przed atakiem mocno wiercila ogonkiem co dawalo charakterystyczny dla grzechotnika szelest : D...ale koniec tego dobrego.....zamknalem dwie male samiczki z duzym samcem, samca zostawilem w malym akwarium, a dwie duze samice zostawilem w pojemniku same....dzisiaj mam zamiar zrobic jeden wiekszy pojemnik na dwie samiczki i samca.....Prosze to jakos skomentowac...
Pytania poboczne:
1. Jak zrobic pelnowartosciowy pokarm dla myszat....chodzi mi tutaj jakie produkty ze soba zmieszac aby bylo taniej niz 6zl/kg....bo tyle placilem za pokarm na wage w sklad ktorego wchodzila kolba(takie zielone twarde preciki??) marchewka wysuszona, ryz, ziarna, dynia, slonecznik, karma dla psa.......ma ktos jakis przepis na jedzonko dla myszek ????...w sklepie widzialem cos co nazywalo sie koktajl..wygladalo bardzo apetycznie...koszt 17zl/kg....
2. Dlaczego mniejsze samiczki zaatakowaly starsze i wieksze...przeciez zanim je kupilem to byly one w jednym akwarium w sklepie....dziwne no nie ??
3. Czy samica w trakcie wychowywania golasow moze zajsc w ciaze ???
Pytania poboczne:
1. Jak zrobic pelnowartosciowy pokarm dla myszat....chodzi mi tutaj jakie produkty ze soba zmieszac aby bylo taniej niz 6zl/kg....bo tyle placilem za pokarm na wage w sklad ktorego wchodzila kolba(takie zielone twarde preciki??) marchewka wysuszona, ryz, ziarna, dynia, slonecznik, karma dla psa.......ma ktos jakis przepis na jedzonko dla myszek ????...w sklepie widzialem cos co nazywalo sie koktajl..wygladalo bardzo apetycznie...koszt 17zl/kg....
2. Dlaczego mniejsze samiczki zaatakowaly starsze i wieksze...przeciez zanim je kupilem to byly one w jednym akwarium w sklepie....dziwne no nie ??
3. Czy samica w trakcie wychowywania golasow moze zajsc w ciaze ???