Zobacz pełną wersję : Pożywka dla owocówek
Mysza1983
25-03-2013, 10:27
Ma może ktoś jakiś sprawdzony przepis na pożywke dla muszek owocówek i go ujawni?? :-)
To jest moja : kasza kukurydziana, cukier i agar lub żelatyna musisz dobrać takie proporcje, żeby to wszystko sztywne było
hehe ja tam zrobiłem ten przepis z biofila i nic!!!! czekam z tydzien :D kapa
wiesz najlepiej jak dasz sobie z 5 gruszek rozkruj je hmm zreszta 1 chyba wystarczy ale czym wiecej tym lepiej :D wiec rozkruj je i za pare dni bedziesz miał nad nimi mase muszeK ;D no chyba ze wolisz czekac i robic nadzieje ze ktos ci da przepis :D pogadaj z foxtrotem on cos tam miał Nera
Mysza1983
25-03-2013, 14:29
Ja mam nieloty, w sumie przepis prędzej czy puźniej znajde :-]. Jak bedą owoce z ogródka to problem zniknie, tylko że na stan obecny prawie żadnych nie mam :-(.
Moja rada taka :
Weź parę owoców (śliwki, jabłka, gruszki itp), dodaj cukru, wody, drożdży troche, łyżekę octu, soku z cytryny troche bułki tartej i to wszystko wymiksuj i dodaj żelatyny. Pożywka stawrdnie i dzięki żelatynie i soku z cytryny nie będzie pleśnieć.
płatki owsiane dżem i jakakolwiek galaretka do zżelowania
ale od składu pożywki ważniejsze jest aby pojemnik na muszki był sterylnie czysty (trza wyparzyć wrzątkiem przed wlaniem pożywki) bo pelśń wejdzie szybciej niż muszki