Zobacz pełną wersję : Drewnojady
Luke1811
16-01-2013, 03:00
Witam
Czy konieczne jest karmienie drewnojadów próchnem czy mogą wystarczyć płątki owsiane i tarta bułka??
Pozdr
Luke1811
16-01-2013, 03:06
Jeszcze chciałbym spytac jakie podoze musza mieć drewnojady żeby sie rozmnażayłi w jaki sposób mozna zapobieć żeby nie zmieniały sie w altające chrząszcze ??
Pozdr
Dark Raptor
16-01-2013, 08:40
N apierwszy post odpowiem, że w zasadzie tak, ja jednak wolę hodować je w "półnaturalnych" warunkach (grzybki i próchno). Podłożem może być torf, ziemia, rozdrobnione próchno drzew liściastych, wióry drewniane z hubami (też z drzew liściastych).
Jeśli chodzi o drugiego posta, to procesu tego nie zatrzymasz (chyba, że hormonalnie). Pamiętaj też, że bez dorosłych nic nie rozmnożysz :) Jeśli są ci potrzebne na karmę możesz spowolnić ich wzrost, podobno do paru miesięcy, jeśli wstawisz wyrośnięte sztuki do lodówki.
siema mi włsnie drewnojad sie przobraził czy jak podam go pajakowi to złapie go bez problemu czy to stworzonko sie ukrywa ?
Dark Raptor
18-01-2013, 01:57
Nie hodowałem ptaszników, więc nie wiem jak sobie z nimi radzą. Jeśli chodzi o chrząszcze to prowadzą one raczej naziemny (nadrzewny?) tryb życia. Nie powinny się zakopywać w podłożu, co najwyżej szukać wszelkich szczelin do czasy gdy poczują się bezpieczne.
Foks - moja małe pajączki bez problemu radziły sobie z chrząszczami mącznika. Duże pająki dorosłe drewonjady pewnie też z przyjemnością zchrupią.