Zobacz pełną wersję : Kanibalizm
Mam problem z kanibalizmem w mojej hodowli swierszczy kubanskich. Nie wiem dlaczego moga sie zjadac... Zapewniam im sucha karme z duza iloscia bialka, codziennie dostaja tez zielenine, zawsze maja pod dostatkiem wody.
Czy przyczyna moze byc podwyzszona temperatura? Utrzymuje ja na poziomie ok 37st. Dzieki temu rosna i rozmnazaja sie o wiele szybciej.
to normalne, niestety, nawet przy obfitym karmieniu i wielu kryjówkach. możesz im zrobić jeszcze wiecej miejsca i kryjowek, moze to cos da. ja im daje gammarusa, ktory chetnie jedza i dostarcza im chyba odpowiedna ilosc bialka bo od jakiegos czasu mam spokoj z zzeraniem sie nawzajem. wiecej białka!
Moze to ignorancja, ale co to jest gammarus?
to co zra zolwie wodne, suszony kryl czy cos takiego
Moglibyscie podac optymalna wedlug was sucha mieszanke dla swierszczy? Jakie proporcje? Jaki gatunek polecalibyscie aby korzystnie wypadal wspolczynnik wielkosc\plemnosc? Chodzi mi oto, zeby szybko sie rozmnazal a jednoczesnie szybko przyrastal i osiagal jak najwieksze rozmiary. Narazie hoduje kubanskie, ale zastanawiam sie czy to dobry wybor...
Mozesz sprobowac środziemnomorskie (tez duze i szybko rosną) Tylko nie przejmuj sie kanibalizmem.
A co do tej mieszanki to jak?
Zadnych mieszanek nie stosuje. Karmie tym co mam akurat pod ręką. Glownie płatki owsiane, ale oczywiscie warzywa, owoce i inne dodatki tez. Kiełze tez czasami daje.
polecam śródziemnomorskie, duze, płodne i szybko rosną.
co do pokarmu, płatki dla rybek, gammarus, płatki owsiane, jedzenie dla kota, granulat dla żółwi, czasem owoce i warzywa i koniecznie stały dostęp do miseczki z wodą(dla małych nakrętka z mokrą gazą w środku)
hm.....zarcie dla psow i kotow jest zatwarde dla mlodych osobnikow, sa duze odpady, lepiej stosowac platkowe pokarmy dla ryb
woda woda woda
ja tam zawsze pod pod reka swoja mieszanke, dostaja ja swierszcze i karaczany, sklad jest rozny, rozni sie tez ilosciowa, ale oglny zarys wyglada tak:
otreby pszenne
platki owsiane
troche cukru
patkowy pokarm dla ryb, dobrej jakosci i duzo, zarowno rosilnny jaki i zwierzecy
suszona rozwielitak, gamarus
jedzenie dla psow, kotow
i to co pod reka granulaty dla ryb, zowli, jaszczurek, i inne
Mam taki sam problem moje świerszcze mają pod dostatkiem wody,trawy,płatków owsianych,jedzenia dla kotów,jedzenia dla żółwi,sera białego i owoców a dalej się zjadają to jest wkur...
a podajesz im to wszystko na zlotych tacach?? jak nie to co sie dziwisz troche kultury i do posilkow wpuszczaj tylko w krawatach a pozbedziesz sie hamstwa i zbrodni:)