Zobacz pełną wersję : hodowla maczniakow
Przeczytalam co bylo do przeczytania w kwestii hodowli maczniakow i nadal nie wiem co jest zle. Problem dotyczy postaci dojrzalej. Po pierwsze zuczki nie zawsze wylaza do konca z wylinki i zaraz szybko padaja. Po drugie te co im sie uda przeistoczuc prawidlowo tez dosc szybko padaja. Czasem leza na pleckach i machaja lapkami i nie moga sie obrocic a jak sie je postawi to chodza. Poza tym jakos nie widze, zeby sie rozmnazaly... Aaaa i jeszcze poczwarki (tak to sie chyba nazywa) mi wysychaja...
czesc...
ja od dzis walsnie tez zaczelem hodowle maczniakow, no i poczytalem wpierw cos o tym.. wiec z tego co wiem.. to musisz spriskiwac co 2,3 dni to pomieszczenie w ktorym sie znajduja.. wtedy niebeda ci wysychaly... a co do tych zuczkow to one zaraz po zlozeniu jaj padaja i to sie szybko dzieje... mam nadzeje ze cos pomoglem...
a wystarczy tylko od czasu do czasu dać do hodowli troche mokrego pokarmu, np. jkawałek jabłka i problem ze zdychaniem chrząszczy mamy z głowy.
aby poczwarki niec wysychały mozna je poprzenosic do jakiegos pojemnika z wilgotna lignina lub torfem
Dark Raptor
02-10-2012, 03:42
Prowadzę hodowlę od kilku lat. Kilka rad:
-podłoże z otrębów pszennych ok 15 cm, wymieniać po zjedzeniu raz, dwa razy w roku (przesiewać...)
-dać wytłoczki od jajek (urozmaicenie podłoża)
-raz dwa razy w tygodniu dawać świeży pokarm w postaci owoców, warzyw (owady mogą uzupełnić zapas wody), wcześniej zaopatrywałem je wodą z pojemników ale pojawiała się pleśń, czasem warto dać trochę mięsa
-temperatura: wystarcza pokojowa, nie wymagają doświetlania itp.
ja mam podłoze z Otrebów przennych w korku wode od czasu do czsau sprysam woda ale troche....... czasem jakis owoc jabłko itp...... miesa jeszcze nie dawałem ... jak narazie sobie zyja...... pozdrawiam !!