Zobacz pełną wersję : Kilka pytan.
Witam. Chce w najblirzszej przyszlosci kupic Geka lecz nie mam doswiadczenia w obcowaniu z tymi zwierzakami gdyz nie mialem z nimi nigdy do czynienia. Oczytalem sie fakt bardzo duzo lecz to co jest napisane a to jak jest w zyciu wiadomo ze jest inaczej. Czytalem to co napisaleiscie juz do tej pory lecz chcial bym poporstu uslyszec zetelne i proste odpowiedzi ktore mnie upewnia:
1. Czy SAM piasek przyniesiony z nad plazy wystarczy czy koniecznie trzeba go mieszac z torfem i wloknem kokosowym!??
2. Mam terra o wymiarach 60/45/30 Dł/Szer/Wys z tego co wyczytalem dla 1 osobnika powinno miec wymiary 50/40/30. Wiem ze czesto wymiary terra nie sa dobrze napisane w opisie gatunkow wiec chcial bym was zapytac mimio ze jest tego pelno na forum to zawsze jest inaczej napisane.
3. W jakim czasie oswajaja sie Geki?! chodzi mi o to ile czasu jest potrzebne aby przestaly sie bac oraz stresowac mojej obecnosci!??
Za kazda odp z gory dziekuje. pozdrawiam
1. Piasek jest zlym podlozem dla gekow i niepowinno sie go uzywac (zdania o piasku sa podzielone) Ja poradzilbym ci dac kostke kokosowa lub duze plaskie kamienie.
2. Terrarium jest dobre nawet dla parki.
3. Umnie sie oswoily po okolo miesiacu. Przez pierwsze dni niepowinienes przechodzic czesto kolo terra aby nie stresowac geka.
1. Nie polecam takiego rozwiazania
2. Nom, terrarium mogło by starczyć dla parki, ale pamietaj, ze im wieksze tym lepsze!
3. Gekony lamparcie oswajaja sie przy dobrych wiatrach nawet po 3-4 tygodniach... tak jak napisal 'dkk15' nie powinienes przez kilka dni podchodzic do terrarium, ale po 5-7 dniach powinieneś spędzac jakis czas przy gek (obserwujac go) wtedy przyzwyczai sie do Twej osoby. Po 3 tygodniach sprobuj wsadzic reke do terra i czekaj na reakcje geka...
z reszta co ja Ci tu bede wypisywac ;)
najpierw "załatw" sobie geka - potem pogadamy ;)
mboinski
02-06-2014, 02:13
1. Piasek nie bo gekon może się zapchać. Jajlepiej tak jak napisał dkk15. Ja proponuję łupki piaskowca + coś co wypełni szparki między łupkami (właśnie kombinuje z tym u siebie).
2. Terrarium OK
3. Mój się bardzo szybko oswoił (jakiś tydzień może 2) ale kupiłem młodziaka i siedzę tak aby mnie widział jak najczęśćiej
Bardzo dobrze że pytasz przed zakupem a nie zamieszczasz po jakimś czasie od zakupu posta jakiego zamieścił Banza który zaniedbał lamparta. Lamparcik to bardzo fajna jaszczurka więc bez problemu Ci ją polecam - można znią zrobić wszystko (no prawie wszystko) jak ją oswoisz
Dziekuje za odpowiedzi! Przeczytalem na stronie o Geku Lamparcim ze piasek wyplukany z nad morza z polaczeniu z torfem lub wluknem kokosowym jest idealnym pomyslem ale tak jak widac i napisalem ze zycie jest inne niz to co opisuja czasami. Mbonski pytam zawsze przed kupnem zwierza gdyz nie chce aby mial u mnie zle a zeby mial jak najlepsze warunki do zycia!!
Aham i mam jeszcze 1 pytanie chyba najwazniejsze czym karmicie Geki!?? z tego co wyczytaem to glownym porzywieniam sa swierszcze lecz nie srodziemnomorskie;/ wiec skad mam barc i kupowac takie swierszcze ktore geki moga jesc!?? i co jeszcze stanowi u was ich pokarm!?
pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje!:]
Geki jedza kazde gatunki świerszczy; świerszcz domowy, środziemnomorski, bananowy itd. mozesz tez karmic gekona karaczanami (każdego gatunku)... mącznikami (byle nie za czesto) doroslemu gekowi podaje sie czasami noworodki mysie. Ogolnie łatwo idzie znaleść/zakupic pozywienie dla geka.
Witam. Mam jeszcze 1 prosbe! mam juz terra lecz teraz pozostaje mi uzadzenie terra i tu kieruje do was prosbe! Czy mogli byscie pokazac jak wygladaja wasze terraria!? Ten sam problem miale z legwanem ale pomogli mi i terrarium stoi juz od 3 miesiecy:) Chcial bym abyscie pokazali mi tak jak wygladaja wasze a cos wysle. pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
Witam ponownie. Nie chcac rozpoczynac nowego tematu pisze tu. Mam Terra takie jak w zalaczniku skonczone w 90 % bo nie mam jeszcze zrobione bocznej scianki i zastanaiwiam sie nad 1 zecza czy zrobic dodatkowa wentylacje na bocznej sciance czy tylko z gory wystarczy w takiej wilkosci terra!?? i jeszcze 1 czy wystarczy dla parki Gekow samca i samicy!?? pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi
Dla parki napewno wystarczy jednak trzymanie jednej samicy z samcem nie jest najlepszym pomyslem. Do tego terra mozesz spokojnie wsadzic 1:3 samice Co do wentylacji to sama gora nie wystarczy i zawsze robi sie wentylacje na zasadzie gora-dol na przedniej i tylnej lub bocznych sciankach.
Raffee takie terra wystarczy dla 4 Gekow!??????:> troche mi sie wierzyc nie chce!:/ moze niech ktos jeszcze sie wypowie aby sie upewnic. Ale dzieki za info z wentylacja. i jutro przyklejam scianke i robie wentylacje. pozdrawiam
No bo pewnie ze dla 4 gekonow takie terrarium jest za male!!!!!! Bez kitu, czasem odnosze wrazenie ze niektorzy tutaj to sami sadysci... Takie terrarium jest idealne dla parki, ewentualnie dla haremu 1:2 (ale to jest max). A na pewno nie dla 4 gekonow!!! Ludzie, nie przesadzajcie... Czasem az mi szkoda tych zwierzat jak niektorzy trzymaja gekony w takich ciasnych klitkach...
I trzymanie parki nie jest zlym pomyslem, przynajmniej ja tak mam i zadnych problemow nigdy nie mialem. A mam terrarium 80x40x40. TCP ogolnie zaniza wielkosci wymaganego terrarium w roznych gatunkach (zobacz agame brodata :). Dlatego dobrze ze sie tutaj o to pytasz, bo jak pewnie wiesz to co w opisie niekoniecznie pokrywa sie z prawda.
PZDR
pipieram cie pebe
A Raffee chyba się pomylił i chodziłu mu o 4 młodziutkie gekoniki które mają ok. 15 cm ;]
Gekony to nie ptaszniki, które nie wymagają dużych przestrzeni życiowych, a z tego co widze to ludzie zaczynają je chyba mylić albo poprostu wozrują się na zagranicznych "rack systemach" tylko, że t am jeden gekon ma pudełko o wymiarach 40-50x na coś.
Pebe i Pawllo Dziekuje za odpowiedzi! I dla mnie tez sie to wydawalo za male jest takie
terra jak dla 4 Doroslych gekow. A jezeli mowicie ze dla parki wystarczy to tak tez zrobie bo nie chce aby Byl sam w parce zawsze lepiej bedzie sie czuc. Dziekuje za odpowiedzi. Niedlugo jak bedzie terra z gekonikami to zrobi zdjecia:]. pozdrawiam
Dla parki bedzie to dobre terrarium :). I uwazam ze nie ma sensu "wpychac" do takiego terrarium wiekszej ilosci gekonow. Parka bedzie miala w sam raz, zawsze bedzie towarzystwo :)
Nie nie pomylilem sie. Wielu hodowcow trzyma 1:2, 1:3 w terra 80x40 i geki maja sie bardzo dobrze. Oczywiscie trzeba zrobic scianki z krykowkami i w terra 65x65 masz 35cm wiecej scianek bocznych niz w terra 80x40. I o wiele gorszym rozwiazaqniem bedzie wszdzenie tylko parki poniewaz samica bedzie cierpiec. Jezeli chcesz tylko trzymac tylko dwa gejki to niech beda to samice, ja jednak na twoim miejscu wsadzil bym tam przynajmniej 1:2
Pebe zobaczysz jak samica osiagnie dojrzalosc plciowa i bedzie skladac co 3 miesiace jajka to wtedy bedziesz musial ja rozdzielic zeby nie padla z odwapnienia. I to co tobie sie wydaje nie zawsze jest sluszne bo terrarystyka zajmujesz sie od tego roku a to stanowczo za malo zeby mowic ze tzrymanie 1:1 nie jest zlym rozwiazaniem.
Wiesz co- nie chce mi sie zaczynac dyskusji ktora juz kiedys miala miejsce. Ty masz swoje zdanie, ja swoje- wiem ze jest grupa osob ktora uwaza ze trzymanie gekonow w malych terrariach nie jest niczym zlym, ale wg mnie wiekszosc osob uwaza ze 3-4 gekony do terrarium 60x45 to stanowczo za duzo. LUDZIE!!!!! Ja pierdole, te jszczurki moga dorosnac do 25 cm, a Ty w takim terrarium trzymalbys 4 gekony??? Naprawde szkoda mi slow... Kazdy robi tak jak uwaza... Ja osobiscie w zyciu nie wepchnalbym tyle gekonow do takiego terrarium (i na szczescie przypuszczam ze Jachyr1 tez). A tak dla scislosci- moje gekony sa juz dorosle, a zaopiekowalem sie nimi po likwidacji sklepu zoologicznego przez mojego ojca, wiec nie mow mi o doswiadczeniu, bo z gadami mam stycznosc pare lat (tyle ze wczesniej nie mialem ich w domu). I ja jak sie na cos decyduje to jest to przemyslana decyzja, a nie tak jak niektorzy kupuja sobie gady na 2-3 miesiace i potem sie ich pozbywaja (nie kieruje tego do Ciebie Raffee, ale czesc z tych osob ktore tak zagorzale bronia swoich teorii wlasnie tak robi). I naprawde nie walkujmy tego tematu bo i tak nie dojdziemy do porozumienia
Pozdrawiam wszystkich
Pebe juz postanowilem ze bede mial tam 2 geki i ani jednego wiecej bo nie chce aby sie meczyly! Terarium tak jak juz pokazywalem ( w zalaczniku). jest juz w domku i zaczyna sie robic potem czas na geki bedzie. pozdrawiam
Nie do terra 60x45 tylko 65x65 a to zaje... roznica w wielkosci podstawy i mozliwosci zrobienia kryjowek.Co do terra 60x45 to tez bym tam nie wsadzil 4 gekow, ja jednego doroslego trzymam w terra 75x35 a kiedys byly 3 mlode. Jachyr1 jezeli chcesz trzymac tylko dwa geki to niech beda to dwie samice.
Dlaczego Maja to byc tylko 2 samice!?? I Dlaczego nie moge Trzymac Samca i Samicy!?? chcial bym znac tylko powod dla ktorego tak byc nie moze. Wiecej niz 2 gekow nie bede tam wpuszczac bo nie chce aby mialy zaciasno lecz nie wiem czemu to maja byc akurat 2 samice. pozdrawiam