Zobacz pełną wersję : Predawkowanei wapna...
Czy jest mozliwe przedawkowanei wapna...:>??
Z tego co wiem, to nie jest to możliwe...
no powiedzmy, że prawie nie jest,
bo na upartego wszystko da się zrobić.
Naddatek nieprzysfojonego wapna
zasadniczo jest wydalany.
Zdaje mi się, że można doprowadzić do hipercalcemii (czyli przedawkowania, nadmiaru) oraz hipocalcemii (niedoboru?). Czy to przez choroby (np. coś z przytarczycami, u człowieka regulują gospodarką wapniowo-fosforową to u gadów raczej też :) ) czy przez złe żywienie.
Takie jest moje zdanie i rozumowanie ;p
Jarek Zajączkowski
21-05-2014, 11:16
Masz rację. Choć częściej występuje hypokalcemia. Hyperkalcemia powstaje na skutek przedawkowania wit. D - w tym stanie mogą pojawiać się wysepki zwapnień w np. narządach miąższowych. Nadmiar Ca jest wydalany z organizmu.
W sprawie hormonów podobnie jak u ssaków regulatorami są kalcytonina i parathormon. W przebiegu MBD skutkiem niedoboru Ca w karmie dochodzi do hyperparathyreoidozy czyli nadmiaru parathormonu i gwałtownego uwalniania Ca z tk. kostnej - miękki pancerz u żółwi, miękkie kości kończyn u jaszczurek, zmiany kształtu żuchwy.
Czyli spokojnie moge podawac pokarm posypany wapnem gekowi nie martwiac sie ze przedawkuje Ca:]. Z Ca chyab jest lepiej za duzo niz za malo...