Zobacz pełną wersję : zima i gekon
Mam pytanie czy w zimie gdy temp w nocy spada poniżej 13stopni można hodować lamparta bez dodatkowej maty grzewczej ?
Czlowieku dopiero snieg stopnial a ty wyskakujesz z takim pytaniem. Nie powinna spadac ponizej 20 stopni nie mowiac o 13.
Azzurreeuss
17-02-2014, 12:21
wydaje mi sie ze moze
na pustyni w nocy temp. osiaga podobne wartosci :))
w temp. 13-14 stopni odbywa sie zimowanie osbnikow ktore chcemy rozmnozyc i sa dorosle i dobrzechociaz i to nie jest konieczne a temp. wtedy powinna byc na rownym poziomie i nie moze byc spadkow ze w dzien jest ok. 28 a w nocy 13. A w jakim pomieszczeniu chcesz trzymac to terra ze temp. bedzie wynosic 13 stopni???
uspokuj sie troche ja wcace nie mam takiego zamiaru tylko widziałem takie przypadki
Ale ja jestem spokojny, tylko nie moge pojac po co trzymac zwierzaka w tak niskich temp. Jesli mozna wiedziec to gdzie widziales takie przypadki? bo ja w piwnicy mam wyzsza temp. i raczej nie mozliwe zeby w domu bylo ponizej 18 stopni
To, że temperatura spada w nocy absolutnie nie szkodzi. Na terenach z których pochodzą gekony lamparcie, temepratury w nocy spadają nawet do kilku stopni. Wazne aby w dzień było ciepło, w nocy temperatura w terrarium moze spokojnie spadac do kilkunastu stopni, bez zadnej szkody dla gadów. W razie czego mozesz zamontowac w podłozu kabel grzewczy - 15W spokojnie wystarczy zeby utrzymac w miare rozsądną temperaturę podłoza - w tym momencie temperatura powietrza w pomieszczeniu spokojnie moze spasc nawet do 10 stopni i nic się nie stanie.
no to chyba możliwe na wsi gdy ktoś nie ma centralnego tylko pali w piecu.przypadek taki widziałem u mojego ojca kolegi i ten gościu ma gekony i mówi że temperatura spada u nich w terra do 14 stopni i to im nie szkodzi jak narazie
jeszcze raz pisze że ja nie mam geków a spytałem się o tą mate grzewczą tylko dlatego że mnie ciekawiło że bez żadnego ogrzewania w nocy można rozmnożyś gekony