PDA

Zobacz pełną wersję : Kabel grzewczy - pytanie

gregory
25-11-2011, 07:32
Wiem ze kabel grzewczy można umiescić np. na desce i zalac atlasem, a czy można umiescic go na szkle lub desce i przytwierdzic silikonem?
Napiszcie jakie sposoby są najlepsze i sprawdzone a przy tym bezieczne dla domowików i gadzinek
Pozdrawiam
Gregory

gregory
25-11-2011, 07:35
dodatkowe pytanie jaki kabel dac do terra 70/40/50 jako zródło ciepła w nocy

Krzysztof.W
25-11-2011, 09:25
Wydaje mi sie że najleprzym rozwiazamiem będzie, rozłożony kabel grzejacy nakryć cienką blachą alumuniową , stalową,te materiały dobrze przewodza ciepło lub plastykową.
Zalewać kabel klejem do glazury jest złym rozwiązaniem poniewasz, powiedzmy że dno twego terrarium z jakiegoś powodu pękło,i żeby je wymienić musisz usuwąć kabel grzejny zalany uwcześnie klejem ,a to nie jest takie proste bez uszkodzenia kabla?

Ten sposub nakrycia kabla jest już sprawdzony, a i zwierzeta takiego kabla nie wywloką spod nakrycia.Hyba że jakieś uparte^_^

Cześć

Krzysztof.W
25-11-2011, 09:32
Kabel 25-cio Watowy :) wystarczy.

cześć

kamilczako
25-11-2011, 10:56
Można kabel rozłożyć równomiernie na desce lub jakim innym sztywnym materiale, który będzie izolował od spodu i na kablu położyć płytki ceramiczne (mocowane Atlasem). Całość jest trwała i można taki "grzejnik" dowolnie przenosić co jest zaletą w stosunku do kabli montowanych na stałe na dnie terrarium. Dodatkowo deskę można pokryć Atlasem od dołu co zabezpieczy ją przed wilgocią.
Ja stosuję ten patent w terrarium z boaskami i sprawdza się bez zarzutu.
Oczywiście każdy stosuje swój patent i nie twierdzę, że mój jest najlepszy.

Pozdrawiam
Kamil

Jeronimo
25-11-2011, 12:03
Ja mam na polowie terrarium podwojna podloge z szkla. Do szyby spiralnie przykleilem kabel jakims klejem silikonowym.. szybe wlozylem na styk do terrarium a szpary pomiedzy bocznymi scianiami zatkalem uszczelka do okien. Teraz mam czesc terrarium podgrzewane, a jak sie kabel zepsuje wystarczy ze wyjme cala plytke ...

Ja mam male terrarium wiec musialem zastosowac sciemniacz do swiatla by sie moj gekonik nie ugotowal ;)

Pozdrawiam

CURTUS
25-11-2011, 17:18
To zależy dla jakiego zwierzęcia szykujesz terrarium.
Dość uniwersalnym sposobem będzie ogrzanie tylko połowy ter.,a to ze względu na to ,iż nie każdy zwierzak toleruje(ciągłą) wysoką temp.podłoża.Natomiast - ponieważ szkło jest nienajgorszym przewodnikiem ciepła - sugeruję rozłożenie kabla pod ter.na jakimś miękkim materiale(np.płyta z korka-nie jest zbyt łatwopalna jak i izoluje termicznie)co zapobiegnie jakimkolwiek wypadkom z udziałem zwierząt.
Wymiana kabla też nie nastręczy wielu kłopotów.
Co do klejenia - zwykły silikon wystarczy(punktowo).Pamiętaj jednak aby delikatnie zdystansować(3-5mm) podkład z kablem od dna ter. tak aby w razie np.awarii termostatu(który dobrze jest również podłączyć)nie doszło do przegrzania ter.,kabla lub pęknięcia szyby(to samo może się zdażyć przy montarzu kabla wewnątrz ter.).
Ten spos.stosuję od paru lat i przekonałem się że zapewnia on optymalizację temp. u zwierząt z lasu deszczowego jak i z pustyni.
Moc kabla zależna będzie od temp. panującej w pomieszczeniu hodowlanym , jednak podejrzewam iż 25W w połączeniu z termoregulatorem powinno wystarczyć.

gregory
26-11-2011, 06:35
co to znaczy małe i ile masz Watt

Leny
26-11-2011, 08:02
Kabel grzewczy przymocujesz to styropianu o wymiarach równych wymiarom podłogi (np. nitką) na to mocujesz np. folie aluminiową, która rozporowadza ciepło po całej powierzchni. Na folie kładziesz podłoże ...

Pozdrawiam
Leny

Jeronimo
26-11-2011, 08:59
Moje terrarium ma wymiary 40x50x67 (szer,wys,dlug)... na polowie mam kabel 25Watowy.

Przy wlaczonym kablu caly czas mialem temp. 31> stopnia (i trudno bylo znalezc o wiele chlodniejsze miejsce w terrarium)... nie bylo wogle roznicy temperatur, bylo tylko cieplo.

Aktualnie mam zastosowany sciemniacz i grzeje przez 24h tak ze kamien ktory lezy nad kablem (patrz fotka (http://klub.chip.pl/jeronimo/gekony/galleries/jeronimo_03/gal_24.htm)) jest ladnie nagrzany, a temperatura obok jest ok. 26stopnia. Tak wiec w dzien (kabel + zarowka) mam ok. 30 stopni (najcieplejsze miejsce), a w nocy (gdy gasnie lampka) w najcieplejszym jest ok. 24-26 a w innych czesciach terrarium jest oczywiscie chlodniej.
Moj gekon upodobal sobie ten kamien i praktycznie jak juz gdzies siedzi to wlasnie na nim. Ogolnie ja i gekon jestesmy zadowoleni :D

42d3e78f26a4b20d412==