Zobacz pełną wersję : Igły cisu jako podłoże dla lamparta
Mam proste pytanie: czy jako podłoże dla gekona lamparciego nadają się szpilki drzew iglastych. W szczególności chodzi mi o cis i thuję. Zmieniam wystrój jednego z moich terrariów, a znudziły mi się już kamienie, żwir, kostki bukowe, kokos itp. Takie podłoże świetnie współgrałoby z innymi elementami tego terra. Oczywiście zamierzam je wcześniej wyprażyć. pozdr. Filip
chcesz sprawdzić czy będą dobre...? zamiast prześcieradła nasyp sobie takich szpilek to się dowiesz czy lepiej żeby pasowało do pościeli czy żeby było wygodne. kokos to najlepsze rozwiązanie i przy nim zostan
To Ty sobie nasyp kokosu albo jeszcze lepiej żwiru ;)
A tak poważnie to porównując żwir (kamienie) i włókninę kokosową, moim zdaniem dużo lepszym rozwiązaniem jest żwir. Substat zresztą jest podłożem przeznaczonym raczej dla zwierząt lubiących dużą wilgotność.
Nie chcę zrobić z gekona fakira i dlatego nie chodzi mi o igły świerka, czy sosny, ale o żywotnik i cis. Pozdrawiam. Filip
Mi się tylko zdaje czy cis jest pod ochroną? Poza tym na twoim miejcsu raczej bym nie eksperymentował z drzewami iglastymi - igły mogą wydzielać olejki eteryczne czy jakieś inne badziewie.
żwiru też bym gekowi nie sypał... a na kogosie da się spać i nie będzie cię...hmm uwierał :D naprawdę najlepiej będzie dla geka jeśli zrezygnujesz z igieł i żwiru a zostaniesz przy kokosie :)
Chodzi mi oczywiście o igły opadłe, a nie świeże. Zresztą z tym i tak nie miałbym problemu, bo rosną u mnie trzy potężne cisu. Co do olejków, to rzeczywiście chyba masz rację. Chociaż kora sosnowa jest powszechnie stosowana jako podłoże np. dla żółwi. Żresztą cis chyba nie był najlepszym pomysłem, ale thuja...
W tym się akurat z Tobą nie zgodzę. Co do tych igieł to rzeczywiście nie jestem pewien. Inaczej bym nie zabawał tu tego pytania, ale terrarium urządzonego w stylu hamada (pustynia kamienista) będę bronił. Zresztą piszesz, że dla geka byłoby lepiej gdybym zrezygnował ze żwiru. Otóż trzymam większość moich gakonów na takim właśnie podłożu ( kamienie, łupki, skały, okruchy skalne) i nie widzę żadnych negatywnych tego konsekwencji. Wręcz przeciwnie.
no dobra może masz rację... ale z igieł zrezygnuj :)
Znalezine w sieci:
Dojrzałe, czarne nasiona cisu ukryte są w bardzo charakterystycznych karminowych osnówkach z delikatnym woskowym nalotem. Tak wykształcone jadalne (w przeciwieństwie do całej rośliny, która jest silnie trująca)owoce...
Tak więc absolutnie nie użyję cisu w moim terrarium, czego zresztą nikomu nie polecam.
Thuja nadal aktualna.
Cis jest silnie toksyczny, jedyna nietoksyczna czesc to osnówka owoców (nota bene całkiem smaczna). Nie wiem czy szkodzi gekonom, ale wydaje mi się ze lepsze jest tutaj wrogiem dobrego i nie ma co kombinować.
Mantid, tylko dla tych, którzy postanowili spróbować owoców cisu po twojej zachęcie że są smaczne, to ostrzegam że smaczna jest tylko ta CZERWONA OSNÓWKA, czarne nasiono w środku jest już silnie trujące!!!!!!!!
GREJFRUT
06-09-2013, 13:16
KLIK a chips kokosowy próbowałeś?Moim zdaniem to jest najleprze rozwiązanie a co do żwiru byle nie zamały!
dr Robert
06-09-2013, 13:43
Nie wiem z jakimi elementami terrarium współgrają igły cisu, ale na pewno z najważniejszym elementem terrarium, tzn. z gekonem lamparcim nie współgrają. "Lamparty" w lasach cisowych - pierwsze słyszę :). Kora z drzew iglastych polecana dla żółwi powinna być przekompostowana.
Chips też używam. Ale według mnie jednak jest gorszy od żwiru odpowiedniej granulacji
(tj. dla dorosłych 7-10mm) ze względu na to, że świerszcze wrzucone do terrarium b. często się w nim zagrzebują. Mimo to uważam, że jest lepszy od włókniny kokosowej. Pozdr. Filip