Zobacz pełną wersję : Dziwny gekon
Mam 4 gekony od bodajże czerwca, wszystko jest OK, jedzą, przyjmują witaminy itd. Tylko ze od jakiegoś czasu (chyba 2 tygodni) 1 z nich chowa się pod różnymi częsciami terrraium i śpi tam. Spi prawie cały czas , wychodzi tylko czasami sie napić lub zjeść świerszcza. Gekon wygląda na ospałego, jakby się szukował do snu, oczywiście na sen zimowy jest za młody (ma 11 cm) . Co mu jest ?
Kunoichi
08-08-2013, 16:03
tak sie zastanawiam czy w sen zimowy terraryjne gady zapadaja same z siebie? czy trzeba im pomoc w sensie......przeniesc w ciche pomieszczenie, zmniejszyc temperature itp.....?
a wlasnie co bedzie jak gek niebedzie mial w swoim zyciu takiego snu zimowego?
nic nie będzie, ale jeśli go przezimujesz to dobrze wpłynie na jego rozwój płciowy chęć rozpłodu
podejrzewam ze moze to byc spowodowane faktem ze gekony lamparcie są zwierzatkami o nocnym trybie zycia;)
a zimowanie nie jest stymulowane wiekiem tylko temp, opadami, iloscia swiatla/slonca...
Ale ten gekonik ma dopiero 3-4 miesiące :/, nie wiem czy nie jest za młody na zimowanie.
ale czy ty nie rozumiesz, ze to od warunków jakie mu stworzysz zalezy czy bedzie zimowal czy nie?;/
rozumiem, warunki w terraium sa takie : oświetlenie 12 godzinne, temperatura w dzień ok.28 ^C, wilgotnosc : 40-50 %
dominik1
09-08-2013, 14:11
no to warunki masz dobre a on chodzi ospały bo nie jest zwierzę ciem o dziennym trybie rzycia , mój tez tak ma i nic mu nie jest a ma tak z 2 miesiące natomiast inny jest całkowicie walnięty i cały dzień łazi buszyje w terra a noce pszesypia -całkowicie się chłop przestawił