PDA

Zobacz pełną wersję : zachowanie samicy

piotrek
09-06-2013, 13:24
Ostatnio ogłądałem film o samicach krokodyli, i jedną z rzeczy która została w nim powiedziana to to że plnują one jajek po złożeniu broniąc przed drapieżnikami i utrzymując odpowiednią wilgotność i tem.
To tytułem wstępu. Teraz część główna
Podobne zachowanie zauważyłem u swojej samicy, znaczy po złożeniu jaj(które i tak jej zabrałem i wsadziłęm do inkubatora) o wiele częściej ma zwyczaj sypiać w danym miejscu (jak poprzednim razem skłądała w innym miejscu to pózniej spała częściej tam).
Tak więc może jednak występuje podobne zachowanie u gekonów lamparcich. Czyli na początku jest pewne zachowanie "macieżyńskie" u nich, dopiero potem zaczynają się zwracać przeciw swoim dzieciom (podobnie jak krokodyle)??
Piszcie co na ten temat myślicie i czy zaobserwowaliście podobne zachowanie u swoich samic (lub może cos odwrotnego).

Bazyl
09-06-2013, 13:32
ja u swoich zauważyłam to, że przed złożeniem jajek siedzą długo wcześniej w tym miejscu-jakby je sprawdzając, a po złożeniu odchodzą, ale zawsze samicabacznie obserwuje, jak zabieram jajka.
Tak poza tym, to składają jajka w najgorszym miejscu z mozliwych- tam gdzie jest najzimniej

42d3e78f26a4b20d412==