Zobacz pełną wersję : jak to bedzie z v-boxem???
a wiec chodzi o to ze: mam terra wiadomo w nim samiczke gekona lamparciego, niedlugo kupuje sobie samiczke albino okolo 13cm samiczka ktora mam teraz ma 19cm i chodzi o to ze doradzono mi zeby miesiac mala(albino)potrzymac w v-boxie zeby se przyzwyczaily. v-boxy sa male tak mi sie wydaje wiec jak malej zrobic tam kryjowke gdzie wsadzic poidelko?? i jeszcze jak to jest otwierane od gory to bedzie sie przeciez stresowac : / piszecie co o tym myslicie z gory dzieki pozdro 4 all
dziwne rozwoiazanie i dla mnie glupie! przeciez ta nowa samiczka bedzie sie meczyc w tym v-boxie. Chyba ze kupic jakis spory - ale to skolei duzy i niepotrzebny wydatek. Mysle zeo wiele rozsadnieszym rozwiazaniem jest przedzielenie terra na pol szyba. wtedy obydwie samiczki beda mialy sporo miejsca i zoabczysz jak beda sie zachowywac w stosunku do siebie. Naprawde odrazam ten vauna box
no spox wszystko by bylo na luzie gdyby to nie sprawialo problemu. ja mysle ze jak bym dzielil terra na 2 polowy to jedna byla by ta ciepla a druga zimna i nie wiem jak wtedy gek sobie wybierze odpowiednie miejsce, a po 2 mam dosc wymodelowana scianke i trudno by mi bylo poprzez wlozenie szyby podzielic terra na 2 czesci :/ jak ma ktos jeszcze pomysly to bede wdzieczny jak sie podzieli :D pozdro 4 all
GREJFRUT
17-05-2013, 10:47
farmer słuchaj Qbeusz kupi samiczke 8cm i ty uważasz że ona się będzie męczyła w v-baxie??To coś z toba nie tak facet w wielki hodowlach e.macularius używa się pojemników do przetrzymywania dorosłych osobników są one w świetnej kondyscji i wszystko z nimi ok i ty uważasz że 3/4 miesiące w v-boxie odpowiedni przyszykowanym będzie jej źle sory stary ale kpisz sobie!!!
Pozdro
Kunoichi
17-05-2013, 10:52
amoze by tak najpierw nowego geka potrzymal w fanaboxie i sprawdzil kupki czy nieproszonych gosci niema - zanim sie wprowadzi do terra :D
GREJFRUT napisał(a):
> świetnej kondyscji i wszystko z
nimi ok i ty uważasz że 3/4 miesiące w v-boxie odpowiedni
> przyszykowanym
Chyba ze tak oczywiscie ze mozna nawet trzymac w fauna boxie caly czas bo te pojeminki robia calkiem duze ale taki najmniejszy fauna box kosztuje 11 zl. Niemowiac juz o takim odpowiednim dla geka. Taneij juz jest zrobic prowizoryczne terra w ktrym gad by napewno sie mniej bal. Uwazam ze to jest po rpostu niepotrzebny sters dla gada bo jak wiemy gady nie lubia jak robi sie z gory cos nad nimy czy cos. A wtedy gdy wlasnie gad przechodzi proces aklimatyzacji robienie niezbednych rzeczy w tym fauna boxie by bylo niesprzyjajace dla gada. Wiec uwazam ze to nie jest dobre rozwiazanie.
GREJFRUT
18-05-2013, 16:50
heh kunoichi ten gek będzie już odrobaczony u mnie!! farmer masz po części racje ,a po części się z tobą nie zgodzę!! Po pierwsze nie musi być to v-boć ale jakiś plastikowy pojemnik byle ścianki w miarę wysokie tak żeby gekon nie wyszedł. Wtedy będzie można zrobić dziurki po bokach dla lepszej wymiany powietrza. jeżeli chodzi o czas aklimatyzacji i robienie przy geku od góry to po to będzie on miał kryjówkę że jak tam będzie siedział to ty mu posprzątasz itd. a po za tym co chcesz z nim tam robić? Jeżeli chodzi o oswajanie to można to odłożyć aż gek dorośnie u e.macul;arius niema z tym problemu. Małe gekony na początku rzeczywiście ą bardzo nieufne człowiekowi i syczą i potrafią ugryźć ale jeżeli wybierze się naprawdę odpowiedni pojemnik to nie będzie problemu ze stresem bo gekon nawet nie zauważy że ty mu sprzątasz!! Nie mówię o tych mały v-boxach! Może być to pojemnik plastikowy prostokątnego kształtu taki 25dł/20szer/30wys!I spokojnie gekon w nim pomieszka przez okres 3 miesięcy! Nie widzę po prostu problemów w wielki hodowlach e.macularius tak się robi poszukajcie w necie są fotki i artykuły na ten temat!!
ja mam małego gekona lamparciego który ma 9cm. i wczoraj wpusciłem do niego samiczkę lamparta która ma 23cm. i jest w ciąży,i nic nierobi młodemu lamparcikowi nawet się nim opiekuje:)
eee..... ty chyba sobie tematy pomyliłeś