PDA

Zobacz pełną wersję : Robie terra. Kilka pytań.

black_jack
15-03-2013, 10:15
Witam,

Jak w temacie, zamierzam zrobić terrarium (ok 80 50 40) takie jak jest do kupienia w zoologiku. I odnośnie tego mam kilka pytań:

1) Jak zamocować drzwi suwane w terrarium?

2) Jakiej wielkości zrobić otwory wentylacyjne? (wiem, że z przodu i u góry... :))

3) ile cm od dołu(np półki) dać tą wentylację?

4) Jak długie dać to szkło pod wentylacją?

Mam nadzieję, że zrozumieliście moje pytania. Z góry BARDZO dziękuje za wszystkie(mądre i sensowne) odpowiedzi

Podrawiam,

black_jack

farmer
15-03-2013, 10:22
black_jack napisał(a):

> 1) Jak zamocować drzwi suwane w terrarium?

jesli dobrze zrozumialem, to na prowadnicach dostepnych w www.biofil.pl i w sklepach, marketach w stylu castoramy

> 2) Jakiej wielkości zrobić otwory wentylacyjne? (wiem, że z
> przodu i u góry... :))

najlepiej to przez cala dlugosc terra a szerokosc ok 4,5 cm. Skoro wiesz jakie jest w zoologiku to powinnienes wiedziec

ostatnich dwuch pytan nie domyslam sie o co ci chodizlo moze ktos inny bedzie wiedzial :)

gekon13
15-03-2013, 11:31
ale on sie pyta na jakiej wysokości ma byc wentylacja z przodu!!!!

Hari
16-03-2013, 01:59
Jezeli widziales te terraria w sklepach zoologicznych, to zrob podobne wymiary na cokół i wentylacje (mozesz dac szerszą o cm) i bedzie dobrze.
Co do mocowania szyb na proadnicach:
Górna prowadnica musi być wyzsza niz dolna, a szyba przycięta tak, zeby weszla, ale nie wypadla. CHodzi o to, ze najpierw wsadzasz szybe w górną prowadnice, tak zeby w niej sie schowala na tyle aby dalo sie ją wsadzic w dolną. Pozniej szyba opada i jezeli nie jest za bardzo przycięta to sie trzyma. Te szyby nie sa na styk, W górnej prowadnicy jest luz.

black_jack
16-03-2013, 02:12
Dziękuje bardzo

Nazar
17-03-2013, 02:35
tu masz przyklad terra zrobionego moja reka o takich samych wymiarach jak Twoje:)

http://terrarium.com.pl/forum/read.php?f=109&i=6501&t=6501

black_jack
17-03-2013, 05:14
Fajna fotka, ale niezbty dokładna... Mi chodzi raczej o sama budowę, nie wystruj

42d3e78f26a4b20d412==