Zobacz pełną wersję : Oswajanie
rise from the dead
01-10-2012, 04:18
Czesc. Mam gekona lamparciego 5 dzien. Gdy ogladam jego poczynania w terrarium to gek podchodzi do przedniej szyby i patrzy na mnie krecac glowa w prawo i lewo. :) Czy moga to byc oznaki ze gek zaczyna sie oswajac?
mam to samo z agamka, przychodzi, patrzy co robie, potem idzie gdzie indziej, znowu przychodzi, staje slupka, patrzy sie, czasem rpobuje wyjsc... jest juz oswojona
ja mam ok. 3 tygodnie geka i raz mi wszedl na reke z wlasnej woli (wczoraj wszedl bo byl tak swierszcz znaczy wielinka ze swierszcza no to go wyciagnelem... ale oprocz tego razy co sam wszedl wiecej niechce... a co do gapienia to te jaszczyrki tak jak i brodate sa bardzo ciekawskie... ja czasem mu daje do ogladniecia jakies nowe przedmiony np. raz pisalem olowkiem a on przyszedl pod szybke i zaczol sie gapic to ja dalem mu do zapozniania sie z nim zapoznal opwachal pogapil sie jak juz zdgromadzil wszystkie dane:) poszedl do swojej bazy...
narka
czesc
z moim gekiem tez tak bylo na początku :] teraz jedynie podchodzi do szybki jak widzi ze mam pojemnik ze świerszczami :P
<lol2> hehehehehhee moj agamek uwielbia odkurzacz, zrywa sie gdy tylko go widzi i jak odkurzam okruszki ktore spadly na polke obok niego to chce zlapac rure od odkurzacza :D a dzisiaj patrze, a on wyciagniety lezy, rece pod broda, tylnie nozki daleko z tylu, przymrozone oczy i sie opala! cudo. ale najlepszy jest kiedy spi zwisajac ze sciany albo na sciolce z zakopana cala glowa....
Double napisał(a):
> <lol2> hehehehehhee moj agamek uwielbia odkurzacz, zrywa sie
> gdy tylko go widzi i jak odkurzam okruszki ktore spadly na
> polke obok
Moj ozzy (gekon lampardzi) ma tak z moja stara wysluzana ale jara glosna drukarka wychodzi i patrzy sie w sufit :)
PaWeL^ napisał(a):
> teraz jedynie podchodzi do szybki jak widzi ze mam pojemnik ze świerszczami
> :P
Moj jak widzi podelko w ktorym mieszam owada (swierszcza lub muche) w wapnie to juz wychodzi z kryjówki i czeka wpatrujac sie neustannie :)
Narka
To że gekon stoi i sie gapi przy szybie oznacza to że masz ciekawskiego gekona i napewno szybciej się oswoi!!
Mój samiec jest bardziej płochliwy ale samica równiesz zaczeła podchodzić do szyby i teraz jak sie pakuje do szkoły do podchodzi i mnie obserwuje!!I po 1,5 tygodnia już wchodzi mi bardzo chętnie na reke!!!
Mam parkę od 2 lat i to jak szybko gekon sie owaja to jego indywidualna sprawa! Wkładaj często ręke do terrarium i trzymaj ją tam przez chwilę aby cię obwąchał i polizał a potem zabierz rękę nie wyjmując gekona na siłe. Rób to bardzo często a w końcu zrozumie że twoja reka nic mu nie zrobi.Moja samica do tej pory jest niufna natomiast samiec to wariat-drapie pazurami tak dłudo w szybę aż nie włożę ręki-wtedy jak opętany wbiega mi na rękę leci na ramię i tak z nim chodzę po domu! Potem nie chce wracać do terki(ale dziwak nie?).
Ale kazdy gek jest inny.....
Jak ja dostałem mojego pierwszego gekona lamparciego to jak go dałem od razu do terrarium to się nie chował, nie leżał całymi daniami, bo to był mój i się mnie chyba nie bał i innych z mojej rodziny poprostu zwierzęta mnie lubią :D A ja teraz go ma on już jest dorosły 1 rok i 4 miesiące to jak ja coś robię np.pisze coś się albo przy czymś długo pracuje przy jakiejś czynnośći to jak on śpi i słyszy, że ja np.robie dziure w drewnie to on narazie nie podchodzi do szyby tylko chce zwrucić na mnie uwage i kapie w kamieniach, rorzuca je na wszsytki strony i jak on już przestanie po tej minucie jak on już wie że ja nie skończe to podchodzi do szyby potrzy we wszystki strony gdzie ja jestem i jak mnie zauważu i wie że ja jestem w pokoju to prubuje się wydostać zeby mi podotrzymać mi towarzystwa :] , :) , :D i tak już zostało :D
hehehe dobre to :D co ty miec z polski bo chyba ty nie miec dobre ocena :D