Zobacz pełną wersję : Konik polny?
Czy moge karmic rocznego lamparta konikami polnymi zlapanymi na łace czy raczej nie ?? I czy moze to miec jakies skutki uboczne??
Za pomoc z gory thx!!
Pozdrawiam Kisiel !!
czesc
moim zdaniem możesz i nie powinno mieć żadnych skutków ubocznych (pod warunkiem, że świerszcze nie są zatrute) ale poczekaj aż się ktoś inny wypowie :))))
pozdro
madafaka
19-03-2012, 10:31
Jasne że możesz przynajmniej według mnie. Ja karmiłem całe lato takimi konikami polnymi i nie było żadnych skutków ubocznych
Konrad von Bushe Drożdże
19-03-2012, 10:49
Jezeli lapiesz koniki z miejsc ktore nie sa spryskiwane pestycydami lub innymi chemikaliami to jak najbardziej tak. Owady takie maja wiecej skladnikow odzywczych.
Kisiell, konikami mozesz spokojnie karmic, tylko nie lap ich w poblizu ulic, bo sa przesiakniete spalinami, ale jezeli zlapiesz je na lace to spoko moze je wrzycic gekusiom:)
czesc
hehe teraz przyszedłem z łowów :))) koników polnych jest masa tylko że jak narazie to są malusienkie :(( dalem mojemu gekonkowi pare takich malych jakbyście widzeli jak sie na nie żucil :]
pozdro
fajnie dzieki wam za wasze opinie chyba jutro sie wybiore na lowy !! hehe
aha jeszcze jedno co to znaczy blisko drogi ?? W jakiej przynajmiej odleglosci to by musialo byc od drogi ??
Czy mozna hodowac koniki tak jak swierszcze????
Jakich wymagaja warunków?
Pozdrawiam
Mark0wy
Z tego co wiem to koników polnych nie rozmnozysz w domu, ale wg. mnie nie ma sesnu rozmnazac konikow polnych, bo jak to beda hodowlane koniki to nie beda tak wartosciowym pokarmem jak te zlapane na wolnosci, a skoro swierszcze mozna latwo rozmnozyc to chyba nie ma sesu w zabawe w rozmnazanie konikow:) Ale to tylko moje zdanie:)
Konrad von Bushe Drożdże
20-03-2012, 10:45
Zgadzam sie:). Mozesz najwyzej zlapac wiecej konikow, i te ktore gek nie zje wlozyc do jakiegos sloika, w ktorym dasz pare listkow salaty i wode. W ten sposob koniki dluzej przezyja.
no co do tej drogi to co to znaczy blisko jak to by musiala byc odleglosc tej laki od drogi zeby te koniki byly dobre!!??
Blisko, nie wiem to zalezy od tego czy czesto ta droga jezdza samochody,:) nie no zarty, nie ma na to zadnej regolki ktora mowi w jakiej odleglosci od drogi mozna lapak koniki polne dla gekona lamparciego, sam musisz sobie o tym zadecydowac, wiadomo ze na malych uliczkach jest mniej zanieczyszczen niz na autostradzie:) ja lapie koniki polne gdziesz tak z 50 m od ulicy, bo akurat mam tam ogrudek:)
aha dzieki!no to ja bede łapac na lace daleko od drogi!
bo własnie ja zczapiłem
ee tam takie koniki zlapano proso z rozgzanego asfaltu...sa najlepsze:)) jeszcz jak jeszcze cos po nich kilka razy przejedzie:P Zartuje oczywiscie.
dr Robert
23-03-2012, 07:04
Najlepiej nie łapać samych koników, ale kupić lub skonstruować sobie siatkę i zagarniać ją wszystko co biega w trawie. Po kilku takich "koszeniach" siatką trawy mamy zwykle całą masę pasikoników, pająków, pluskwiaków. Można to przez 1-2 dni przetrzymywać w lodówce (bezkręgowce nie są wówczas tak szybkie) i wrzucać to wszystko (zwykle z masą trawy, która wpadnie w czerpak) do terrarium. Oczywiście terrarium musi być odpowiednio zabezpieczone, żeby pokarm nie wyszedł zbyt z terrarium.
Piotr Szymański(piotrekszym)
16-10-2012, 14:48
jeżeli świerszcze i inne robactwo nie jest niczym pryskane tzn.chemikalia to z powodzeniem(ja moją gekusię zywiłem całe lato "planktomem łąkowym")