Zobacz pełną wersję : świetlówka UVB
Tak więc mam zamiar kupić świetlówke UVB dla mojego gekona lamparciego którego kupie za tydzień, terra mam 80x40x50, pomóżcie mi wybrac firme, moc itp.
repti glo 2.0 tlko kup juz starszego gekona nie tak mlodego jak wczesniejszy byl!
najlepiej 60 cm 20w powinno wystarczyc, chociaz nie wiem po co swietlowka gekonowi :||| one w dzien zazwyczaj siedza w kryjowce a w nocy dopiero wychodza
tez mialem taki zamiar ale nie chcialem wydawac 70 zl na cos co sie prawie wogule nie przyda
nie wszytkie gekony siedza w ukryciu w dzień, jak sie oswoi to może będzie do mnie wychodził (kiedyś tam)
Moj gekon wychodzi normalniejak mnie tylko widzi i sobie patrzy na mnie wychodzi na korzen i wyszstko jest ok....
to już zalerzy od wychowania, mam nadzieje że po jakimś czasie też tak wychowam mojego ale co do tej świetlówki, do czego są oznaczenia UVB, UVA, UVC (też słyszałem)???
Ja mam swietlowke 60 cm 20 wat...i moje geki uwielbiaja pod nia siedziec.. to nie regola ze lamparty spedzaja dzien w ukryciu..o wszem nie wychodza w dziej jezeli terra jest male i jest malo kryjowek do ktorych blyskawicznie moga sie schowac.. moje geki bez pardonu laza w dzien po terra i ni przeszkadza im swietlowka. Pozdrawiam M.
Ps > Cromat dlaczego swietlowka 2.0 a nie 5.0 ??? Slyszalem ze jest lepsza dla lamparow ta piatka.
ej no to doradźcie mi lepszą, cromat, dlaczego 2.0 mi poleciłeś?
dr Robert
12-02-2012, 14:52
2.0 to świetlówka mająca 2 % UVB czyli przeznaczona dla zwierzat o małym zapotrzebowaniu na UVB, do których należą gatunki prowadzące skryty tryb życia czy o nocnym trybie życia. Do takich należy gekon lamparci, który w naturze "łapie" słońce rano lub pod wieczór, a więc wtedy gdy jest już słabe i emituje mało UV.
czyli ile musiała by byc wlaczona taka swietloofka???
dr Robert
12-02-2012, 15:38
Dla lamparciego wystarczy 2-3 godziny dziennie, np. wieczorem kiedy wyłazi z norki. Choć bez UV gekony lamparcie też się dobrze chowają.
a jaka jest pełna nazwa tej 2.0 i ile ona kosztuje!!!
Exo terra day glo 2.0 20w 60 cm kosztuje bodajze 76 zl
mniejszych nie widzialem :(((( (co nie znaczy ze ich nie ma)
zaraz zajrze na stronke colisa.com.pl in sie dowiem
sorki day glo to zwykla zarowa.
to sie zowie EXO-TERRA repti glo 2.0
a tu zamieszczam tabelke ze sklepu <url>www.colisa.com.pl</url>
Repti-Glo 2.0 Świetlówka do terrariów, moc 15 W, długość 45 cm, średnica 25,5 mm
47.00 zł
Repti-Glo 2.0 Świetlówka do terrariów, moc 20 W, długość 60 cm, średnica 25,5 mm
48.90 zł
Repti-Glo 2.0 Świetlówka do terrariów, moc 25 W, długość 75 cm, średnica 25,5 mm
58.00 zł
Repti-Glo 2.0 Świetlówka do terrariów, moc 30 W, długość 90 cm, średnica 25,5 mm
61.00 zł
Repti-Glo 2.0 Świetlówka do terrariów, moc 40 W, długość 105 cm, średnica 25,5 mm
73.00 zł
Repti-Glo 2.0 Świetlówka do terrariów, moc 40 W, długość 120 cm, średnica 25,5 mm
74.00 zł
sorki day glo to zwykla zarowa.
to sie zowie EXO-TERRA repti glo 2.0
a tu zamieszczam tabelke ze sklepu <url>www.colisa.com.pl</url>
Repti-Glo 2.0 Świetlówka do terrariów, moc 15 W, długość 45 cm, średnica 25,5 mm
47.00 zł
Repti-Glo 2.0 Świetlówka do terrariów, moc 20 W, długość 60 cm, średnica 25,5 mm
48.90 zł
Repti-Glo 2.0 Świetlówka do terrariów, moc 25 W, długość 75 cm, średnica 25,5 mm
58.00 zł
Repti-Glo 2.0 Świetlówka do terrariów, moc 30 W, długość 90 cm, średnica 25,5 mm
61.00 zł
Repti-Glo 2.0 Świetlówka do terrariów, moc 40 W, długość 105 cm, średnica 25,5 mm
73.00 zł
Repti-Glo 2.0 Świetlówka do terrariów, moc 40 W, długość 120 cm, średnica 25,5 mm
74.00 zł
a dla gekona lamparciego (nocny tryb życia) nie wystarczy:
48.90 zł
????
Wesoły_hopak
13-02-2012, 12:36
aha a jeśli bede miał długie terrarium 70 cm tomoge dać krótką świetlówke np 45 cm czy musi być długości całego terrarium?
aha i na ile takie coś starcza słyszałem że działają tylko jakiś czas 0,5 roku czy coś takiego doradżcie :)
ja ma terra 80x40x50 i kupuje świetlówke 60cm
własnie..na ile starcza
a czy uv przejdzie przez szybę gdybym położył żarówke na "dachu " terra??? mam terra 60/30/40 {dł/szer/wys} nie wiem ile kryjówek zrobić mojej lamparcicy? czy jak będzie więcej kryjówek to będzie bardziej ruchliwa????
Nie przejdzie. Świetlowke musisz umiescic wewnątrz terra, bo szklo zatrzyma promieniowanie UVB, a o nie przeciez glownie nam tu chodzi.
Co do kryjowek, to im wiecej tym lepiej :) Współczynnik kryjówkowy wynosi w tym przypadku: 3 kryjówki na gekona ;)) Gadzina bedzie sie czula po prostu bezpieczniej w terra i bedzie mogla lazic po calym obszarze, a nie unikac otwartych przestrzeni i siedziec np. tylko w poblizu jednej kryjowki. Nalepiej jak w roznych kryjówkach bedzie miala rozne temperatury, zeby sobie mogla wybrac gdzie chce np. spac w dzeiń. Mój tak robi:) Pozdrawiam.
ja mam uszykowane terra dla mojego przyszłego lamparta, mam 4 kryjówki :]