Zobacz pełną wersję : Świadectwo pochodzenia
Witam, i mam pytanko co to jest świadectwo pochodzenia? Kupiłem sobie zbożówkę i nie mam do niej żadnych dokumentów, tym czasem w sklepie w białymstoku powiedziano mi że teraz każdy powtarzam KAŻDY wąż musi posiadać dokument potwierdzający pochodzenie przy czym zaznaczam że nie chodzi o rejestrację węża, wiadomość ową potwierdziłem w sklepie SMOK w warszawie (zoo), Proszę o odpowiedź ludzi którzy wiedzą co piszą bez tekstów "zbożowych nie trzeba rejestrować". Czy bez owych dokumentów mogę mego węża rozmnażąć ew. sprzedać bez żadnych problemów?
Nie piszcie tylko poszukaj we wcześniejszych postach bo tego tam nie ma, owszem są posty o rejestracji zbożowych ale tu nie chodzi o rejestrację.
Tylko o co? To nie pudel, nie miewa rodowodu. Nie było w starszych postach bo to bzdura. chyba powinieneś zmienić konsultanta.
robert.p.
18-03-2014, 16:59
Wąz to wąz,nie jest chroniony prawem unijnym=nie musi miec zadnych dokumentów.Moja rada-w sklepach zoologicznych nalezy sie pytac o cene karmy ,albo żwirku do akwarium,a nie o powazne rzeczy.Tam są ludzie których kompetencje ograniczają sie do podania gramatury karmy dla pekińczyka w wieku 10 lat,a nie hodowli poważnych zwierząt.Zborzówka nie wymaga jakichkolwiek dokumentów.Koniec,Kropka.
Z tym pekińczykiem przesadziłeś - w połowie sklepów nie mają o tym pojęcia. Jednym słowem w sklepie się wyłącznie kupuje, a i to nie zawsze warto. Nieliczne wyjątki (tak ze 2-3) są w stanie w kwestiach terrarystycznych doradzić, reszta wyłącznie upycha towar.
Chyba macie racje, poprostu zadzwoniłem do dwóch sklepów i w dwóch powiedzieli to samo, znaczy się nie mają pojęcia co mowią, żeby chociaż wiedzieli co sprzedają :-)
:) Za to od teraz od wiedzy sklepowej będziesz się trzymał z daleka co i tobie i zwierzakom wyjdzie na zdrowie. Powodzenia w hodowli!