Zobacz pełną wersję : Zakładanie amatorskiej hodowli gadów
Cimathel
28-11-2013, 17:56
No właśnie. Możliwe, że w przyszłości chciałbym założyć hodowlę węży. Wiadomo, że warunkiem niezbędnym jest posiadanie dwóch osobników przeciwnej płci... , ale nie o to mi chodzi, hehe. Chciałbym się zorientować jak wygląda sprawa w kwestii formalnej. Jaka jest procedura postępowania przy zakładaniu hodowli. Domyślam się, że na początek należy mieć samca i samicę wcześniej zarejestrowaną. Ale co dalej? Jakieś opinie weterynarzy trzeba mieć i coś dodatkowo rejestrować? Gdzie i na jakich zasadach można otrzymać pozwolenie na handel gadami? Pozdrawiam wszystkich!
Tego typu hodowli nie rejestruje się. Wystarczy, że masz zarejestrowane dorosłe węże. Rejestracja hodowli ma sens jeżeli masz już więcej zwierząt (10-15) i od część z nich regularnie rozmnażasz.
Cimathel
29-11-2013, 16:17
No dobra, a jak będe chciał młode sprzedać, to jak mam dać wymagane dokumenty potencjalnemu nabywcy ?
dr Robert
29-11-2013, 16:31
Jeżeli zwierzęta nie podlegają ograniczeniom w handlu na mocy przepisów UE to nie musisz dawać żadnego dokumentu. Chyba, że masz tych węży bardzo dużo i obawiasz się urzędu skarbowego, wówczas zakładasz firmę i rozliczasz się jak każda inna firma. Jeżeli jednak ma to być hodowla amatorska nie ma takiej potrzeby. Jeśli rozmnażasz gatunki podlegające ograniczeniom wówczas od powiatowego lekarza weterynarii otrzymujesz zaświadczenie o urodzeniu tych chronionych węży i sprzedajesz młode z kopią owego zaświadczenia ewentualnie z kopią oraz własnym oświadczeniem, że gatunek Y sprzedajesz panu X w dn. XYZ i załaczasz kopię zaświadczenia powiatowego lekarza weterynarii o urodzeniu w niewoli. Na tej podstawie nabywca zarejestruje te młode w urzędzie swojego starosty. Powiatowy lekarz weterynarii zaświadczenie o urodzeniu w niewoli wydaje niezależnie czy hodowla jest zarejestrowana czy też nie jest.
Cimathel
30-11-2013, 10:29
Dzięki bardzo za profesjonalną odpowiedź ! :) Pozdrawiam!
Jest w 100% jak napisał dr Robert.
Przeszedłem tą procedurę krok po kroku bez większych przeszkód.
Dokładnie, ja pierwsze papiery na urodzone u mnie maluchy dostałem bez rejestracji hodowlii, dorosłe węże były zarejestrowane w Starostwie oczywiście.
Cimathel
04-12-2013, 18:48
Wszystkim bardzo dzięki za odpowiedzi :D Pozdrawiam!
micgekon
05-12-2013, 07:02
A tak z ciekawości jaki jest koszt wizyty powiatowego lekarza weterynari i wydanie zaświadczenia o urodzeniu?
No i drugie pytanie jeśli mam samiczkę zarejestrowaną na oświadczenie woli a samca już na normalne papiery to ich potomstwo będzie zupełnie legalne,tak mi się wydaje?