Zobacz pełną wersję : Rejestracja na oświadczenie woli
Kretschmer
31-08-2013, 07:13
Czy jeszcze mogę zarejestrować regiusa bez dokumentów? Chciałbym zrobić to w poniedziałek, ale nie wiem czy się jeszcze da.
dołaczam sie do pytania kolegi :]
Zgodnie z art. 149 ustawy o ochronie przyrody z dnia 16.04.2004 r. (Dz.U. z 2004 Nr 92, poz. 880), zwierzęta chronione prawem międzynarodowym, które nie mają dokumentu stwierdzającego legalność pochodzenia lub zezwolenia ministra właściwego do spraw środowiska podlegają rejestracji do 31 października 2004r.
Mam pytanko co do tego to znaczy, że moge zarejestrować mojego pająka ptaszmika kedzieżawego nieposiadając na niego żadnych papierów???? Prosze odpowiedzcie!!!!
Pozdro!!!!!!!!!!!!
Nie nie nie nie nie.
To pytanie pojawia się ostatnio prawie codziennie. Zajrzyj do działu CITES.
Sorki - miało być zajrzyj do archiwum. :)
Awikularia
01-09-2013, 05:52
Matka - pajakow sie NIE REJESTRUJE!!!!!
A jeśli kupie węża (też Regiusa) po 31.X.2004? To co? Chce kupić w Szreku jak będzie dostawa pod koniec miesiąca...
Wystarczy wziasc dokument rejestracyjny potwierdzajacy legalne pochodzenie i isc z nim do uzedu zeby zarejestrowac zwierzaka. Kupujac w sklepie musisz taki dodument dostac.
dr Robert
01-09-2013, 07:23
Trzeba wziąć wraz z wężem kopię CITES (jeśli to wąż, który został do Polski sprowadzony), może być z zamazanym adresem eksportera (w praktyce urzędy rejestrują na tej podstawie, sprzedawcy nie chcą zdradzać adresów importerów), lub kopię dokumentu rejestracyjnego na którym będzie adnotacja o numerze zaświadczenia powiatowego lekarza weterynarii o urodzeniu zwierzęcia w niewoli - dotyczy to zwierząt nie importowanych z zagranicy, ale urodzonych w Polsce.
Według przepisów handlować można tylko zwierzętami o znanym pochodzeniu.
dr Robert
01-09-2013, 07:24
Oczywiście koniecznie paragon lub fakturę, a w przypadku prywatnego hodowcy pisemne zaświadczenie o sprzedaży zwierzaka.
Oczy drobiu
11-09-2013, 10:58
Witam
Ma ktos moze wzor oswiadczenia woli ??