Zobacz pełną wersję : Jak to jest z ta rejestracja?
Dzis bylem w Urzedzie w Katwicach aby zarejestrowac 4 weze i legwana i okazalo sie ze za kady gatunek musze zaplacici osobno 20 zl. Czyli bym musial zapalcici ponad 100 zl ,co za bzdura z tym prawem,czy cos takiego moze wogole byc czy to jakas pomylka, Pani powiedziala ze kiedys tak nie bylo ale sie zmienilo.to jak tu potem rejestrowac za taka kase.Moze ktos o tym slyszal?
a w jakim urzedzie byles, bo samo slowo urzad malo mowi...
ale durne pytanie , a do jakiego urzedu moglem sie udac z rejestracja gadow ,ja nie pytam do jakiego urzedu mam pojsc tylko czy jest teraz cos takiego o czym pisalem.A jesli juz tak bardzo chcesz wiedziec to: Urzad Miasta Katowic: Wydział Zdrowia i Ksztaltowania Srodowiska. jedyne miejsce gdzie moge zaresjestrowac gady w katowicach. prosze niech odpisze ktos kto wie cos o tym a nie pyta mnie do jakiego urzedu poszedlem
Awikularia
29-08-2013, 09:12
Tak, w zwiazku z nowelizacja ustawy zmienily sie troche przepisy i odplatnosc. Zarejestrowanie gatunku (nie ilosci sztuk, ale ilosc gatunkow - np. jak macie 3 boa to placicie jak za jednego) kosztuje 20 zl + 5 zl za wniosek. Mowie z wlasnego doswiadczenia, przed dwoma godzinami bylam rejestrowac mojego zolwia.
nie prawda
jest do wypełnienia wniosek w którym jest rubryka z pięcioma pozycjami
a więc wpisujesz 5 gatunków na jednym wniosku i płacisz 20 zł od wniosku a nie od gatunku!
echh nawet i to nie jest normalne tylko jak sie komu podoba
u nas w jeleniej górze płaci sie 5zł za wniosek (można wpisac ilośc gatunków chyba do 10szt - napewno wiecej niż 3 ) 20zł za ich rejestrację
jak chcesz mieć osobno papier na każdego zwierzaka to płacisz dodatkowo po 11zł od sztuki za dokument rejestracyjny
dzis dzwonilem do urzedu jeszce raz do takiej innej kobiety co sie tym zajmuje i powiedziala ze tak jest napewno,kazdy gatunek osobna oplata.Nic z tegonie rozumiem ,jest to w koncu rozporzadzenie ogolnopolskie czy nie.W tym kraju wszytsko mozliwe.
Awikularia
30-08-2013, 04:59
Oczywiscie, u nas powiedziano mi wczoraj tak samo. Za kazdy gatunek 20 zl. Jak wpiszesz 5 gatunkow, to placisz 100 zl + 5 zl za wniosek. Vorax, podobno rejestrowales Brachypelmy w zeszlym roku.... Ja wtedy za kazdy gatunek placilam 11 zl... Czyzbys ty placil za 5 gatunkow razem 11 zl? Nie wydaje mi sie... Rejestrowales cos ostatnio?
tak właśnie płaciłem aniu:)
najwidoczniej dałaś sie naciągnąć
nawet Bogdan zapłacił 11 zł od wniosku na który zarejestrował 5 pozycji.
mało tego
ja zarejestrowałem ok 15-20 gat za 11 zł a pomógł mi w tym spinacz do kartek:)