PDA

Zobacz pełną wersję : najazd policji cd.

tomi666
27-08-2013, 11:04
witam!
informuje ze policja, salamandra i allegro kontynułuja najazdy na domy.
dzis okolo godz.12 odebralem telefon od ojca z domu z informacja ze mam sie zbierac z pracy, bo przyjechala do mnie policja. mendy byly nawet tak mile ze za 10 minut jak sie dowiedzieli gdzie pracuje sami po mnie przyjechali.
zarzut jaki mi postawiono to sprzedaz pajakow b. smithi.
byli bardzo zdziwieni, ze wiem na temat wiecej od nich (dzieki wszystkim ostom na forum).
chciano skonfiskowac pajaki, na co sie zgodzilem otwierajac faunaboxy i pozwalajac policji wyciagnac pajaczki. oczywistym bylo, ze sie przestraszyli i zostawili je w domu jako dowod w sprawie pod opieka mojego ojca.
policja nie wiedziala nawet jakich pajakow szuka, mieli czarno biale wydruki moich aukcji z allegro (na podstawie tego szukali) a takze wykaz wszelkich aukcji jakie prowadzilem w zyciu.
mysle z pajakami nie bedzie problemu, ale martwi mnie cos innego... skonfiskowali mi kompa (zostal tylko monitor, drukarka, skaner i modem) wszystkie plytki i zabrali na komende.
jak pisalem o pajaki nie boje sie, ale stawiaja mi teraz zarzut piractwa i mase rzeczy z tym zwiazanym.
kompa skonfiskowano jako narzedzie przestepstwa.
czy komus z was zrobili tez tak - chodzi mi o konfiskate kompa i reszty rzeczy?
jesli tak to prosze o jakies rady i wyjasnienia jak to sie skonczylo albo jak przebiega.
prosze o niepisanie tekstow typu "masz pecha" prosze o szczere rady.

Norysek
27-08-2013, 11:14
Mieli jakis nakaz ?? kurcze przy okazji skroili plyty. Nie spotkalem sie z czyms takim. Nie mieli watow do albopilosek? bo jak wiadomo trzymac je mozesz w domu.

tomi666
27-08-2013, 12:11
mieli nakaz z prokuratury na przeszukanie calej posesji i zarekwirowanie rzeczy zabronionych.
wąty mieli tylko do smithków bo to je sprzedawalem.
poza tym to ja mosialem im pokazac, ktore to bo nie mogli sie pokapowac pomimo podpisanych pojemnikow. sami tez niewiedzieli, ktore mozna trzymac, a ktorych niby nie mozna.
plyty wzieli uznajac je za piraty. fajtycznie czesc byla (windows, office i filmy i mp3)piratami, ale przyczepili sie nawet do oryginalow, na ktorych nie bylo hologramu.
na koniec przyjechal policyjny informatyk, ktory stwierdzil, ze wszystko co mam to piraty.
jutro ide do prokuratury. nie wiem co bedzie...

daf
27-08-2013, 12:40
Współczuję. Grzywna może być nawet 5000 zł lub do paki na krótko.

Serpent
27-08-2013, 12:47
współczuję tylko tyle chyba można powiedzieć, chociaż jeszcze moim zdaniem takie akcje będa miały miejsce do póki organizacje mające na celu bronienie interesów terrarystów będą siedziały w ''podziemiu'' a oszołomy z Salamandry, Stowarzyszenia działań ekologicznych Źródła itp. będą lansowały nas w mediach instytucjach prawnych itd. jako przestępców, niestety jak na razie nic niewygląda na to aby ta sytułacja miała ulec zmianie w najbliższym czasie....

Pozdrawiam
Serpent

dominik1
27-08-2013, 12:57
mam pytanie jak można spotkac ludzi z salamandry i czy ich członkowie lub tym podobne znajduja się we wrocławiu???Np czy mają jakąś siedzibe wewrocławiu -bo ja niewiem z ciotami się nie zadaje ?/?/?/?

anolis
27-08-2013, 13:07
no co do kompa to moj qmpel mial przypadek... podejrzewali ze ma piraty i skonczylo sie na tym ze zabrali kompa z monitorem i drukarka i podobno dali na sprzedaz poza tym nie mowil mi o innych konsekwencjach ale ogolnie sie nad tym nie rozwodzil za bardzo.. z tego co sie orientuje to do paki nikt nie poszedl i o grzywi tez ic nie wiem...

zycze powodzenia

DEXiu
27-08-2013, 13:54
Przykra sprawa. Ale oczywiście cąła nasza policja: przyszli po pająki, a zabrali kompa :/ Swoją drogą ciekawa rzecz - "nakaz na zarekwirowanie rzeczy zabronionych". Ciekawe jak długa jest lista takich rzeczy.

kolo1987
28-08-2013, 07:41
w moim województwie pare miesięcy temu policja robiła najazdy na chate i zabierali kompy. wszystkich staraszono że za windowsa , za offica, mp3 itd. jakaś niemała grzywna. kum[plowi zabrali kompa z 300 płytek pirackich i po prawie roku sprawe umożyli a kompa oddali(bez dysku), oczywiście z pirackimi płytkami także musiał się pożegnać, tak więc raczej na twoim miejscu bym się nie martwił. cHwała Wam Dobrzy Policjanci :)

Pajęczarz
28-08-2013, 14:33
Mam prośbę - napiszcie w jakich miejscowościach / województwach sie to wszystko dzieje.

Nevermore
28-08-2013, 15:35
to jest poprostu zalosne i zenujace!!!!!!!!! oni nie wiedza wogole co robia a to robia... niech sie czepiaja zoologikow gdzie terraria plesnia zarastaja albo jak warany 30sm sa w terra 30/30cm itp... a oni sie czepiaja k***a prawych ludzi co trzymaja pajaki i inne zwierzaki w lepszych warunkach niz im sie snilo!!!

mrsnake
29-08-2013, 01:59
Nevermore wk***wiasz się na Policję i mówisz czym powinni się zająć a czy przykłady które podajesz zgłosiłeś do nich oficjalnie tak aby mogli zacząć działać czy to tylko taki mądrowanie się , my jesteśmy mądrzy k**wimy na Salamandre a tym ludziom się chce napisać przynajmniej doniesienie na nas do prokuratury i wtedy policja musi się tym zająć, pamiętajmy iż policja działa wtedy "tylko" (lub prawie tylko) gdy ma zgłoszenie o dokonaniu przestępstwa, przestańmy "bić pianę" , oglądać się na PST tylko zacznijmy sami działać.

Nevermore
29-08-2013, 02:45
n/c... no to dzialajmy....

Awikularia
29-08-2013, 09:13
Pajeczarzu, to akcja ogolnopolska.

bartekg
29-08-2013, 16:28
Jedyne co mogło zrobić PST – i co uczyniło pod koniec sierpnia – to zwrócenie się do Ministerstwa Środowiska z prośbą o interpretację niejasnego zapisu art. 64 Ustawy o ochronie przyrody z dn. 16.04.2004 r. oraz ew. konsultacje mające na celu zmianę go na bardziej przejrzysty i umożliwiający obrót zwierzętami nie podlegającymi obowiązkowi rejestracji (m.in. bezkręgowcami). Niestety, odpowiedzi jeszcze nie otrzymaliśmy...

ergo
30-08-2013, 05:04
A jak to sobie wyobrazasz? Przyjdzie Policja po pajaki a na stole worek narkotykow i powiec co? Walniemy sobie po sciezce i zacznie szukac pajakow? Nic w tym dziwnego chyba ze wszystko co nielegalne podlega jakiejs kaze, a jak ktos kradnie oprogramowanie to jak kazdy inny zlodziej powinien sie liczyc z konsekwencjami. To chyba zupelnie naturalne.

vorax
30-08-2013, 14:25
mam ciekawe pismo w tej sprawie

vorax
30-08-2013, 14:32
co wy na to?

vorax
30-08-2013, 14:39
pismo pochodzi od powiatowego, a wystawiło je ministerstwo na jego prośbe pisemną z zapytaniem.

Mefisto
30-08-2013, 15:02
Vorax, proponuję, zebyś wysłał skan tego pisma Salamandrze, aby oni się do tego ustosunkowali. ;)

loko
30-08-2013, 15:54
jasne, juz widze jak salamandra sie ustosunkuje do pisma.....

Mefisto
30-08-2013, 15:59
W sumie to źle się wyraziłem. Szanowna salamandra nie tyle miałaby się do tego ustosunkować, co przyjąć do wiadomości. :)
W końcu pismo zostało wystawione przez ministerstwo... ss chyba nie chce stać wyżej, niż minister? ;)

Nevermore
30-08-2013, 17:58
no ja nie wiem czy nie chieli by stac wyzej................

mantid
31-08-2013, 02:19
Calkiem mi się podoba... Musze tez takie zalatwic...

Podejrzewam, ze nasza wspaniala Salamandra zinterpretuje to w inny sposob. Skoro nie da sie zarejestrowac u weterynarza to znaczy, ze Brachypemy po prostu nie moga byc legalne....

pppppp
31-08-2013, 03:07
na podstawie tego pisma mozna zaskarzyc SALAMANDRĘ o stawiane bezpodstawnych zarzutów

bardzo podoba mi sie ten pomysł :))

dr Robert
31-08-2013, 03:31
Ależ to niekoniecznie muszą być bezpodstawne zarzuty. Niestety przepisy unijne, które mają już u nas zastosowanie często rozmijają się z praktyką stosowaną w innych krajach, gdzie wewnątrz kraju sprzedaje się pająki na podstawie oświadczeń wystawianych przez hodowców czy zaświadczeń urządów. Salamandra przyjęła najbardziej restrykcyjną interpretację, ale nie powiedziałbym, aby musiały być to zarzuty bezpodstawne. Może ktoś kto przeszedł już przez policję, prokuraturę i może sąd powiedziałby coś na ten temat. Ważne jak takie sprawy się kończą; czy zostały postawione zarzuty (jakie), czy sprawy były umarzane w prokuraturze, sądzie (?) i na podstawie jakich przepisów. Na dobre to nie bardzo wiemy jaka jest interperetacja MŚ, czy w ogóle ktoś o to pytał oprócz PST w ministerstwie. Pismo przytoczone przez voraxa jest, jak widać, pismem podpisanym w imieniu powiatowego lekarza weterynarii (po konsultacjach z MŚ, ale pismo nie jest z ministerstwa).

ergo
31-08-2013, 03:41
pppppp Ty to masz fantazje:-) jakich zarzutow? swego czasu powiedzmy Pan Z (a wiem ze to prawda, widzialem te korespondencje) przeprowadzil bardzo dluga wymiane korespondencji z Salamandra i wynika z niej jedynie to, ze wszystkich dookola Salamandra ma za idiotow, ktorzy niegodni sa nawet wymiany z nia korespondencji, a Salamandra dziala zgodnie z prawem, nikt inny nie zna prawa tak jak ona, a jak zna, to jego interpretacja i tak jest w przypadku Salamandry szczegolna. Jest tam jeden taki kretyn tytulujacy sie "dr" choc na boga trudno mi sobie wyobrazic jakim, z ktorym ten koles korespondowal, ktory tak przedstawil Salamandre ze jest to biedna organizacja ludzi dobrej woli, ktora dba o to zeby zwierzatka na swiecie byly bezpieczne itd itd.
NIe wysylalbym tego pisma Salamandrze, bo nie oszukujmy sie, ona juz je zna od momentu pojawienia sie go na tym forum, tylko niech kazdy albo to sobie wydrukuje, albo zalatwi taki papier i zanim Panowie wejda do domu ze zdjeciem nam wiadomej "B" pokazmy ten papierek. Zwazywszy na bardzo ograniczony zakres pojeciowy i zdolnosc dedukcji panow niebieskich jest duza szansa ze cos im w lebku sie zablokuje i zechca analizowac owo pismo.
Poza tym wszystkim nie mozna tu skarzyc Salamandry, ale polecam pismo skierowac do Wojewodzkiej Komendy Policji i wnieść skarge na bezprawne działąnia Policji z prośbą o podanie podstawy prawnej działania.

Mariusz Krawczewski

pppppp
31-08-2013, 03:50
nie ma po co wnosić skargi na policję bo ona działa z polecenia prokuratury a ta z kolei poprzez działania SALAMANDRY - rozchodzi się o swiadectwo urodzenia w niewoli - a jak widzimy tego sie nie wydaje na pająki

ergo
31-08-2013, 03:53
Z tego co mowisz Robercie, to jest jakis przepis unijny ktory to reguluje, czy tak? Jesli tak, to to co napisalem wyzej o Salamandrze jest prawda, jestesmy "niedoczytani" i nie douczeni jesli chodzi o przepisy.
Jesli jest jakis przepis unijny to podaj gdzie go mozna przeczytac? Mowisz ze Salamandra wybrala najbardziej restrykcyjny... Z doswiadczeniami z MOŚ wiem, ze zazwyczaj interpretuja oni przepisy prawidlowo i dyrektywy unijne sa nadrzednymi w stosunku do prawa polskiego, a przynajmniej prawo polskie nie moze kolidowac z unijnym.

Tu mnie vorax troche zmylil mowiac ze pismo jest od Ministerstwa. Uznalem, ze to jest wydane na podstawie jakiegos materialnego pisma z Ministerstwa. Jesli Ministerstwo tak dlugo sie stosunkuje do odpowiedzi moze to znaczyc ze jednak istnieja jakies watpliwosci . Najprostrza i dodam ze stosunkowo szybka w pierwszym etapie jest korespondencja z WSA. Sad Administracyjny wystepuje niemal automatycznie do MOŚ i ten odpowiada równie szybko WSA z pelna kontrola przebiegu korespondencji. Potem, jesli dojdzie juz do tego, ze nasze interpretacje sa odmienne, na sprawe czega sie dlugo. Ja jako zdecydowany przeciwnik samowoli urzedniczej czekam juz ponad pol roku na sprawe ktora zlozylem przeciwno MOŚ.

pppppp
31-08-2013, 04:05
ja wysłałem pismo pod koniec sierpnia do Departamentu Ochrony Przyrody
Zespół ds. Ochrony Gatunków Główny specjalista Pani Jolanta Rodziewicz w sprawie handlu brachypelmami - do tej pory nie mam odpowiedzi

Mantispa
31-08-2013, 04:22
hehehe naslijcie policje na Salamandre ze uzywaja nielegalnego oprogramowania
(jakis WinZip napewno sie znajdzie a moze lewy office)

albo urzad skarbowy - 100% ze znajda nieprawidlowosci

albo jeszcze cos innego - ze wieszane budki dla ptakow nie spelniaja norm BHP :))

straz pozarna ze brak gasnic albo sa niezalegalizowane a lokal nie ma wyjscia ewakuacyjnego i nie spelnia norm bezpieczenstwa

tylko komu bedzie chcialo sie uprzykrzac im zycie

dr Robert
31-08-2013, 04:28
Niestety MŚ jest znane z opieszałości w odpowiadaniu na pisma. Jeśli zostanie przekroczony ustawowy termin (niech prawnicy powiedzą czy to jest 30 dni ?) na odpowiedź, koniecznie trzeba pisać skargę. Urzędy mają obowiązek odpowiedzi.

Mariusz, niestety nie mam czasu teraz na szukanie odpowiednich paragrafów. Salamandra dość dobrze przytoczyła regulujące tę sprawę przepisy unijne i odsyłam do ich studiowania, choć tekst jest, w mojej opinii napisany ani po "polskiemu" ani po "angielskiemu" (słowa polskie, szyk zdania często angielski) i ten bełkocik czasem trudno zrozumieć.
http://www.salamandra.org.pl/cites/

Pewne przepisy są też w wątkach:
http://www.terrarium.com.pl/forum/read.php?f=19&i=1660&t=1660

http://www.terrarium.com.pl/forum/read.php?f=19&i=1803&t=1803

tomi666
31-08-2013, 04:58
witam!
przestawiam wszystkim zainteresowanym tematem, wczorajsze wydanie jednej z lokalnych gazet, dzialajacyh w moim miescie.
dostalem pierwsza i trzecia strone, choc nie uwazam tego za powod do dumy.
autor zawarl tam stek bzdur (chocby to, ze zostalem zatrzymany).
zapraszam do lektury:
http://6sic6.fm.interia.pl/gazeta1.jpg
http://6sic6.fm.interia.pl/gazeta2.jpg

Mefisto
31-08-2013, 05:12
Takiego steku bzdur to ja jeszcze nie widziałem. Nie wiem, czy śmiać się, czy płakać. :|

Pająk o nazwie ptasznik i niektóre odmiany tego owada, całkowity zakaz handlu, śmiertelnie niebezpieczny jad...

Czy ten brukowiec przypadkiem nie umieścił w gazecie zdjęcia z TCP z opisu Smithiego?

A dokładniej tego:

http://terrarium.com.pl/foty/pajeczaki/brachypelma_smithi_2.jpg

A może by tak napisać im oświadczenie, że mają sprostować wszystkie brednie pod rygorem odszkodowania za prawa autorskie? Oczywiście przy założeniu, że zdjęcie zostało wykorzystane nielegalnie. ;)

pppppp
31-08-2013, 05:26
a opis murinusa tez jest bardzo podobny, teraz wszyscy na mazurach boją sie ptaszników jak wąglika,

OSZOŁOMY Z SALAMANDRY JESTEŚCIE DUMNI!!!?????????

BooYaKa
31-08-2013, 05:48
Skomentuje sam nagłówek,dotyczący Brachypelmy Smithi:
1.Śmiercionośna hodowla-nigdy nie słyszałem czegoś głupszego
2.Bezszelestni zabójcy-chyba dla świerszcza
3.Śmiertelnie jadowite-oczywiście dla swoich ofiar,ludzie nimi nie są-tak a propos widzieliście kogoś,kto umarł od ukąszenia Smithi?

Co za kretyn to napisał?Chętnie bym z nim porozmawiał (gdybyście mieli e-mail...).

Jeśli pająk jest owadem,to mucha jest ssakiem,a ja płazem.

O członkach Salamandry nie będe się wypowiadał,bo mnie zamkną :)

Pamiętajcie!Jeśli Mendy wpadną do Waszych domów w celu skonfiskowania pająków,chowajcie komputery :)
CYTUJĘ:
"(Salamandra) jest to biedna organizacja ludzi dobrej woli, ktora dba o to zeby zwierzatka na swiecie byly bezpieczne itd itd."
Bo przecież wiadomo,że Wam się nie urodziły pająki w niewoli,tylko specjalnie polecieliście do Ameryki Południowej,weszliście w las,ukradliście Brachypelmie kokon i bezczelnie przemyciliście go przez 10 granic tylko po to,żeby tu,w Polsce,sprzedawać te śmiercionośne OWADY po 10 zł za sztukę.

Mefisto
31-08-2013, 05:50
Adres do autora jest na końcu artykułu.

kcpzpr
31-08-2013, 06:04
U mnie w Kielcach, miesiąc czy dwa temu, był artykuł o ludziach chodujących gady, Było tez o pająkach troche, i z tego co pamiętam to nie pisano nic przeciwko terrarystyce, artykuł wręcz zachecał do tego hobby, tak więc nie wszyscy dziennikarze ( lub też pseudodziennikarze) są g***o warci, a prasa CZASAMI może zrobić coś dobrego.

dr Robert
31-08-2013, 06:42
W sprawie komputerów polecam np.: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/printversion/printversion_86021.html

Dawno nie czytałem czegoś tak niedorzecznego jak ten artykuł.

GALN
31-08-2013, 06:54
ja szukam jak głupi i nic nie mogę znaleść ciekawego co jest a co nie jest legalne (hodzi o pajęczaki)nie ma żadnych przepisów które by cokolwiek jeznoznacznie okreslały co wolno a co nie, co jest zakazane.Wygląda to tak że karzdy może interpretować przepisy według swojej potrzeby a wygra ten kto stoi wyżej na drabince nie ważne jaką posiada wiedzę.Nie mogę tego zajarzyć jednego dnia wszystko legalne a następnego wszystko zagraża życiu i zabronione.Przepisy unijne kontra przepisy krajowe i człowiek głupieje.Dopuki jakaś wyższa instytucja rządowa nie określi dokładnie co z czym się je będą takie sytuacje jakie są.Idę o zakład że zadna sprawa o pajęczaki nie przeszła by w sądzie z pozytywnym skutkiem dla salamandry gdyby ktoś wynajął naprawdę dobrego prawnika a nie pierwszego lepszego lub przydzielonego z sądu.Trzeba zauważyć ze nikt tak naprawdę nie został ukarany konkretnie czarno na białym ,wskażcie mi taką osobę. Kara była znikoma lub wogóle jej nie było a dlaczego.Dlatego że nikt nic nie wie goście z jednej strony (salamandra)pokazali więcej karteczek z przepisami sędziemu pozwana strona dała trzy karteczki z przepisami interpretowanymi na jej stronę sędzia połozył to na wagę i szala się przegieła ale wątpliwości wzieły górę i kara była taka aby zadowolić obie strony i mieć święty spokój.salamandra wygrała sprawę a gosc pozwany za wiele nie ucierpiał więć nie odwoływał się do sądu wyższej instancji.Bo po co przez jedną sztukę Brachypelmy za 30zł męczyć się jeszcze z nimi 7 miesięcy albo rok.
Potem taka instytucja jak salamandra jesli można to nazwać instytucją moze pisać o jej zasługach i szczycić się jakie to efekty przynosi ich praca ile to oni spraw wygrali.Niech spróbują żądać od sądu o wyznaczenie najwyższego wyroku zobaczycie jak się natną.

Jedno jest pewne z jednej strony można przyznać że taka organizacja była potrzebna ale powinna działać według swoich założeń a tu widać konkretnie że chcą zbudować swój autorytet na bazie wygranych spraw ilosci pozwów itp nie widzę nic pozytywnego w ich pracy zaczynają swoją misję od tyłu.Niech zajmną się najpierw konkretami zmobilizują rząd do unormowania przepisów a potem jak przepisy prawne będą w pełni czytelne i unormowane kablują na lewo i prawo.To co piszą a to co robią nie pokrywa się nawet w 1 % . Proponuję nowe hasło dla salamandry
"Jeśli coś masz co my uważamy za nielegalne zabij to bo cie znajdziemy"

Kretschmer
31-08-2013, 07:20
Jezu... ptasznik to owad... i do tego ze śmiercionośnym jadem... jezu... takich to powinno się dawać do gazu za niewiedzę (A jak nie wiedzą to niech się nie wypowiadają)

vorax
31-08-2013, 07:42
kurde
w tej gazecie jest moje zdjęcie tych smithi.
nikt mnie nie pytał ani nooka zapewne czy mogą je skopiować i drukować!!!!!

vorax
31-08-2013, 07:44
Tomi co to za gazeta??
załatw tam nr telefonu!

GALN
31-08-2013, 07:45
no to vorax sąd :))))))))))))))))) hihihih i odszkodowanie za pogwałcenie praw autorskich i to pewne ze wygrasz daję głowę tylko nie wiem czy nie musi być na strące czegoś w stylu "tylko za zgodą własciciela"

Pawloosh
31-08-2013, 07:49
>ukradliście Brachypelmie kokon i bezczelnie przemyciliście (...)

bezczelnie i bezszelestnie:)

BooYaKa
31-08-2013, 07:51
Hehe,się dzieje!!!Wygrali bitwe,ale nie WOJNE!!!Dzwoń vorax!

tomi666
31-08-2013, 08:08
vorax, caly adres redakcji + nr telefonow i reszte danych dostaniesz zaraz mejlem.
zaraz skoncze sprostowanie i jak sie da to jeszcze dzoś udam sie osobiście do redakcji. jak tylko sprostowanie sie ukarze to oczywiście wrzuce je na forum!

tomi666
31-08-2013, 08:11
czy ktos orietuje sie skad pochodzi fragment opisu murinusa, ktory zostal przez "gazete" wykorzystany, bo przysiaglbym, ze juz go gdzies widzialem.

Kretschmer
31-08-2013, 08:13
zapodaj mi mailem ten numer telefonu do gazety

Norysek
31-08-2013, 08:36
Tomi:) no jak skad? opis murinusa jest identyczny na terrarium.

koksik
31-08-2013, 09:03
dokladnie cytat jest z tej strony, wiec niech terrarium posadzi ta gazete :D

cytat z terrarium:

Bardzo agresywny, szybki, skaczący naziemny pająk, bardzo silny. Zaniepokojony często wyskakuje z pajęczynowej kryjówki, podnosi w górę obie pary przednich kończyn i straszy długimi szczękoczułkami wydając syczące dzwięki, często przy tym wymachuje przednimi nogami. Należy go wtedy zostawić gdyż po takiej demonstracji najczęściej następuje błyskawiczny atak.

Mimi.
31-08-2013, 13:05
Grzywna ZA CO?

Metall
31-08-2013, 13:54
Nook zakladaj sprawe w sadzie za pogwalcenie praw autorskich. Wygrasz. Nie ma co, bo jak Ty bys tak zrobil to by Cie juz dawno po sondach ganiali, wiec postaw sie i zrob to samo, wygrana masz jak w banku.

vorax
31-08-2013, 14:34
tak
nooka strona moja fota
trza coś zrobić

Jaca
31-08-2013, 14:57
Tylko, że wg tej gazety tą kwestię o ptaszniku słonecznym mówił oficer śledczy :D

Norysek
31-08-2013, 15:53
Pisal juz ktos maila do Dominika?

i`am
31-08-2013, 17:24
cos ala opozycja dla tych oslow z salamandry, bo to co robia to jest k*rwa skandal !

ergo
01-09-2013, 05:46
Obawiam sie ze nie masz racji. Doniesienie o popelnieniu przestepstwa w wiekszosci przypadkow wnosi sie na Policje. Policja ocenia wstepnie czy prawo zostalo zlamane, prowadzi dochodzenie i kieruje sprawe do Prokuratury. Jesli Prokuratura oceni, iz materiam dodowdowy wymaga uzupelnienia sprawa wraca do Policji. Jest wiec w pelni uprawnione zlozenie skargi na bezprawne dzialanie Policji

ergo
01-09-2013, 05:57
To co proponujesz nazywa sie szantazem i jest karalne. Jesli oczekujesz od gazety przestrzegania prawa to zdecydowanie nie mozna uciekac sie do bandyckich argumentow

ergo
01-09-2013, 06:04
Czy to naprawde jest takie trudne do zrozumienia? Czego oczekujesz od Salamandry? Zeby zmienila prawo? Jesli jest jakas luka w prawie to jest za nia odpowiedzialny ustawodawca. Salamandra ma prawo wykorzystywac te luke do swych "niecnych" celow tj. dla uzyskania rozglosu glownie. Wydaje mis ie to niebezpieczne z tego wzgledu, ze jesli jest o niej glosno, to znaczy ze cos robi. Ma przeciwnikow, to znaczy ze ma tez zwolennikow. Jak uwazacie, ze kogo MOŚ zaprosi do konsultacji ewentualnych? Ciebie? Autorow lub uzytkownikow terrarium.com.pl ? Zapewne Salamandra wyda sie duzo bardzej wiarygodna zwlaszcza dlatego, ze nie wdaje sie w dyskusje tylko robi swoje a teksty typu "oszolomy, bandyci zlodzieje itd" to zupelne nieporozumienie ktore swiadczy tylko o poziomie kontrargumentacji.
Pozdrawiam
MAriusz Krawczewski

ergo
01-09-2013, 06:16
Troche sie przestraszylem, Mariuszu Twoim postem glownie ze wzgledu na styl i jakas nienawisc bijaca z tego postu.

Generalnie panuje zasada ze to co nie jest zakazane jest dozwolone. Moze kierujac sie tym latwiej bedzie znalesc ci to czego szukasz. Poblem nie polega na tym ze racje ma ten, kto stoi wyzej, ale to co kto soba rep[rezentuje. Oczywistym jest ze glos organizacji bedzie brany po uwage bardziej niz glos chocby takiej samej grupy osob niezrzeszonych. Zrzesz sie w organizacji, grupy nacisku sa bardzo polularne na swiecie i w ten sposob dbaja o swoje interesy.

NIe jasne jest dla mnie to, co piszesz o Sadach? W Twoim odczuciu co? Salamandra jest oskarzycielem? Dlaczego ma wygrac sprawe? Toz oskarza Prokurator, a jesli orzeczenie Sadu jest niezgodne z prawem moze odwolywac sie od wyroku i mimo tego, iz Sady sa jakie sa nie mozna zakladac ze sa stronnicze lub nieuczciwe.

Kara byla znikoma lub jej nie bylo na podstawie oczywistych przeslanek - niska szkodliwosc spoleczna czynu. Nie oczekuj ze zaczna osadzac ludzi w wiezeieniach za posiadanie pajakow jesli sa kary w zawieszeniu itp dla ciezszych przestepstw. Dlatego wlasie Sady nie orzekaja kary najwyzszej. Tak naprawde to kary najwyzsze sa orzekane niezmiernie rzadko takze w innych sprawach.

Mariusz Krawczewski

ergo
01-09-2013, 06:18
NIe dzwon vorax!!! Pisz vorax!!!

maga18
01-09-2013, 08:37
chyba to ze ten link tu wkleje to troche zle ale duzo pisze... http://szaman.klub.chip.pl/ekoterroryzm.html powodzenia i trzymam kciuki!!!

ergo
01-09-2013, 10:49
Obawiam sie ze artykul to jedynie owoc wzburzonego poszkodowanego przez takie zapisy, jednekaze nie wdaje mi sie aby byl duzo wart. 90% argumentow jest do zbicia bez wiekszego wysilku a pozostale 10% po chwili zastanowienia.
NIe kierujmy sie emocjami bo to naprawde nic nie da. Czy uwazacie, ze pracownicy Salamandry miotaja sie jak wsciekly pies z powodu wykrycia sprzedazy?

Poza tym kim ma niby byc ten sponsor zby sypnal groszem za konfiskate brachypelm?

spokojnie.....

tomi666
01-09-2013, 10:52
Witam!
proszę Państwa, text sprostowania jest już gotowy.
czytali je już vorax, awikularia i dr Robert uznając je za dobre. myślę, że nie popełniłem tak żenujących błedów jak pan J.
jutro po pracy udaję się do gazety, a dokładniej jej red. nacz. celem wręczenia mu tego wspaniałego textu w asyście mojej Pani. "stara dziennikara" z niej (oj będziesz mnie Edit za to stwierdzenie biła :)) wiec mam pełne wsparcie merytoryczne i duchowe.
mam też wielką prośbę do wszystkich forumowiczów - nie piszcie do pana J. - szkoda Waszego cennego czasu i nerwów, a nie chciałbym żeby przez nadmiar mięsa w mejlach podważąli moje prawo do druku sprostowania.
jutro wrzuce na forum co i jak w gazecie i w ogóle.
udam się też do prokuratury z pisemną prośbą o możliwość przeniesienia P. Irminia do nowego faunaboxu, bo przeszła dziś kolejną wylinkę i nie mieści się juz w pojemniku na mocz. wiem, że to głupie, ale oficjalnie pająki są w dyspozycji prokuratury, a znajdują się w moim pokoju, bo nie ma chętnego na zaopiekowanie się nimi.

Z_Y_G_I
01-09-2013, 12:35
Hehe :) Ale... P irminia? Na nią chyba nie trzeba żadnych papierów...

Norysek
01-09-2013, 13:02
Tomi naprawde to masz kilka pajaczkow a zrobili z Ciebie nie wiadomo kogo. Szkoda slow.... Wszystkie pajaki zostaly u CIebie tak?

tomi666
01-09-2013, 13:08
papierow nie trzeba, ale jest "zabezpieczona" przez policje tak jak reszta, wiec zastanawiam sie czy moge ja samowolnie przemiescic. wiem ze to glupie, ale badz tu madry z policja
w protokole przeszukania jest sklasyfikowana jako - pajak dlugosci 2 cm znajdujacy sie w pojemniku z tworzywa, tzw. na mocz

tomi666
01-09-2013, 13:11
oczywiscie ze wszystkie sa u mnie :)
chcialem nawet wydac je policji. zaczalem od otwarcia boxa z kedziorem L8 i propozycji dla policjanta by go sobie wyciagnal :)

Awikularia
01-09-2013, 13:22
Zaraz zaraz, dlaczego P. irminia????? To uchybienie prokuratury!!!
Na liscie CITES sa tylko Brachypelma ssp. i dwie Aphonopelmy (w zasadzie jedna, poniewaz w zwiazku ze zmiana nazewnictwa A. pallidum to teraz B. werdezi). Nie ma zakazu trzymania ani hodowli ptasznikow w mieszkaniach w blokach. Na jakiej podstawie zabrano ci takze inne pajaki????? Ja bym sie klocila w prokuraturze....

GALN
01-09-2013, 16:31
Prawda Mariusz że oskarza prokurator a walka nie toczy się między salamandrą a podmiotem ale ktoś musiał podstawić polici przepisy i w jakiś odpowiedni sposób je zinterpretować aby oni potem coś zrobili w tej sprawie.salamandra działa pośrednio i można powiedzieć że to oni wygrali .A z sądami jest jak jest i nic tego nie zmieni :)
Mam w rodzinie prawnika i słyszę nieraz o odwołanich sprawach pozwach jak się tak przyjrzeć to co sprawa to inne orzeczenie a sprawy prawie identyczne.Przez cały czas intrygują mnie tylko te pająki nikt nie pisze konkretów jakie mu przedstawili & jeśli nie potrzeba rejestrować stawonogów i ryb Cites potrzebny jest tylko podobno jak za granicę chcę sprzedać , wiele osób chciało zarejestrować ptasznika i nie nożna było to o co biega w tym wszystkim.Na jakiej podstawie .Wypadku z ptasznikami nie było spora grupa osób po ugryzieniu odczówała tylko czasowy bul .Pacząc na to wszystko człowieka naprawdę może ponieść.Nie ma oficjalnej listy zabronionych ptaszników bo jak niby miała by powstać jeśli zebrali by ludzi konpetentnych w danej dziedzinie to ta lista by nie powstała albo profilaktycznie umieszczono by parę gatunków aby wilk i owca była cała .Więc o co im chodzi.W polsce co roku masa ludzi trafia do szpitala po ugryzieniu pszczoły wiadomo uczulenie .Ale nikt nie zamyka pasiek i bezpodstawnie niby ma podstawy wkracza ci do domu z nakazem i przeczepuje wszystko.

Mike
01-09-2013, 16:48
Zgadzam się z Awi! Męcz prokurature i gazete tez!!! Heh... w jakim kraju my żyjemy?? :| Masakra.....

tomi666
02-09-2013, 00:20
dlatego, ze policja nie zna sie ani troche na pajakach.
a tego co wolno miec, a czego niby nie, nie wiedza
wieczorem zamieszke skana protokolu przeszukania, to bedziecie mieli sie z czego smiac!!!
a irminie przelozylem samowolnie :)

BooYaKa
02-09-2013, 07:26
Nio i dobrze!!!Trzeba było im chociaż jakoś udowodnic ze irminka to nie brachypelma!!!Jakies zdjecie z podpisem albo co.A zresztą po co,skoro Psalmopoeus nie wymaga zarejestrowania?Czekamy niecierpliwie na skan :)

TheMetal
02-09-2013, 13:36
Ja bym tomi tak nie szarżował pisesz na forum, że bez zgody prokuratury przekładasz pajęki, a ściany tego forum mają uszy, salamandra zaraz o tym doniesie, będziesz miał 2'' nalot ;) , a tak btw to jak poszło w gazecie ?? Udało sie coś wskurać, czy z kwitkiem Cie odprawili ??

Baku
03-09-2013, 06:19
mi skonfiskowalli kompa potem oddali ale bez dysków ,, nie zobaczysz tego przynajmniej przez 6 miechów jak nie lepiej :[

co do piractwa ,,, muszą udowodnić ze sprzedajesz piraty

ja miałem win xp bez licencji ale będe sie wspierał takim przepisem ( mniejwiencej ):
odulnodostępne dobro intelektualne ( program sie chyba zalicza - a w internecie ogulnodostępny jest ( np kaza ) ) objęte jest ochronie przed rozpowszechnianiem

i tam takie inne , wkazdym razie przepis mówi ze mozesz mieć na własny uzytek domowy ale nie mozesz go dalej rozprowadzać

Mefisto
03-09-2013, 06:39
Nie do końca Baku. Prawa użytkownika są sprecyzowane w umowie licencyjnej, którą musisz zaakceptować, aby zainstalować system. Jest tam wyraźnie zaznaczone, że nie wolno Ci nielegalnie rozpowszechniać ani kopiować tego systemu. Ponadto system ten nie jest darmowy, a więc nie można mówić o ogólnodostępnym dobrze. W przypadku kontroli musisz pokazać co najmniej trzy atrybuty legalności z pięciu dostępnych: oryginalny nośnik, dowód zakupu, certyfikat autentyczności i jeszcze jakieś dwie pierdołki - zapomniałem, co to było.
Choć nasze prawo zezwala na coś takiego jak zrobienie jednej kopii bezpieczeństwa (z oryginalnego - własnego - nośnika), to wg umowy licencyjnej M$ taką kopią zapasową staje się... system operacyjny po zainstalowaniu go na komputerze (ten zapis budzi dość duże kontrowersje wśród prawników, uzytkowników i niektórych pracowników M$).
Podobne zasady dotyczą całej reszty produktów rodem z M$.

krzdab2150
03-09-2013, 07:46
Przynajmniej o piractwo się nie martwię jak ew. do mnie przyjdą - mam Linuxa z boxa +zestaw softu z tego pudełka dołączony do dystrybucji , a muzy kocham słuchać prawie wyłącznie na winylach! Nie ma chyba pirackich winyli ??...
Ale mam w domu 2 pirackie filmy - m. in. Garfielda i władce pierścieni (pożyczone)

Mefisto
03-09-2013, 07:49
Nie martw się - jak policja zobaczy, że masz Linuksa, to oskarżą Cię o utrudnianie działań, bo nie będą się potrafili zalogować. :]
A co do winyli, to pewnie też uznają je za piraty, bo nie znajdą hologramów. :)

GALN
03-09-2013, 09:59
co do piratów jest pewne na 100% jeśli znajdą u ciebie stertę piratów ale nie masz nic zainstalowane z nich w systemie zawsze możesz powiedzieć że szedłeś wczoraj drogą i znalazłeś ,mogą jedynie skonfiskować płyty
Jesli będziesz miał zainstalowane i nie mineło od instalacji 48 godzin też możesz się tym samym wykręcić bo mogłeś sprawdzać co to tam jest na tych kompaktach.Znam przypadek jak policja zatrzymała gościa coś im się tam nie podobało prosili o otwarcie bagażnika a tam torba z piratami gość powiedział że znalazł w rowie jadąć więc to zabrał.Skonfiskowali torbę spisali zeznania i puścili go.

dogo argentino
07-12-2013, 11:23
ja mam takie pytanko, wszytsko da sie normalnie wytłumaczyc, przy dobrym wytłumaczeniu Policj kompa nie ma prawa odebrać, wystarczy powiedzieć , że komp nie jest Twój a tenktóry służył do wystawiania aukcji został sprzedany lub sie spalił, a ten co jest w domu to siostry, oczywiście podstawa hasło na biosie, sami nie wejda i nie zobacza co jest a aby zabrac potrzebuja pozwolenie z prokurtury na tego kompa, i musza miec chyba uzasadnione podejrzenie że coś z kompem jest nie tak. ale z nimi nic nie wiadomo nigdy CHwała Wam Dobrzy Policjanci

tomi666
08-12-2013, 04:05
no więc tak dogo, w tej akurat sprawie to ja jest najbardziej zainteresowanym, więc musiałem się troche zoriętować. zresztą to nie mój pierwszy kontakt z policją i prokuraturą...
bojs in blu mogą zarekwirować wszystko, co wedłóg nich może stanowić dowód w sprawie. tak sie sklada,ze komp który został skonfiskowany miał tylko "5 dni". ich nie interesuje czy jest mój, Twój czy papieża. stoi u mnie w pokoju - stoi; jest podłączony do netu - jest - ślepy by moden znalazł (gdyby się o niego wyłożył); w trakcie przeszukania mieszkania znaleziono płytke z piracka windozą - średnio kumający glina powiąże takie drobne fakty, a że przyjechali w 5, po czym wezwali jeszcze 4 z czego trójka podawała sie za informatyków policyjnych, to i zabrali co było...
a hasło na biosie... mój młodszy brat potrafi je zdjąć...

42d3e78f26a4b20d412==