Zobacz pełną wersję : NOWA USTAWA - ważne
dr Robert
20-03-2013, 14:01
Na stronie ministerstwa jeszcze nie ma nowej ustawy o ochronie przyrody, ale jest już na stronie www.salamandra.org.pl
W dziale: Prawo; akty prawne (po lewej stronie stronki) jest:
Ustawa z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody
Warto zwrócić uwagę na art. 61 i art. 149
Jeżeli dobrze zrozumiałem punkt 148, to od momwentu wejścia w życie ustawy przez 6 miesięcy można rejestrować wszystkie zwierzaki, nawet te nie mające CITES. Czyżby znowu oświadczenie woli? Byłaby to długo oczekiwana przez niektórych druga abolicja...
Czy to nzaczy, że znowu można rejestrować zwierzęta bez papierów, przez 6 m-cy od daty ustawy? (art. 194)
jeżli tak, to gdzie należy sie z tym zgłosić, pytam, bo mam żółwia od czasu ostatniej rejstracji, ale nie wiedziałem jeszcze wtedy, ż trzeba to zgłaszać, obudziłem się jak już było za późno
Mam pytanie
Jakie to są zwierzęta i rośliny
"należące do gatunków,
podlegających ograniczeniom na podstawie przepisów prawa Unii Europejskiej" ???
Czy tu chodzi o te same zwierzęta ,które teraz wymagają rejestracji ?czy to już inna lista?
według UE zwierzęta należące do "IV" załącznika CITES czyli np. Elaphe taeniura paranoja!!!
Gdzie mozna znalesc ten IV zalacznik??????
bo na stronie citesu jest tylko I,II, III
ten "IV" zalacznik to w cudzyslowiu oczywiscie:) Gdzie znajde ta liste?
A po co masz szukac tą liste? Na IV załączniku zamieszczone są wszystkie te zwierzęta, które nie były wymienione w poprzednich załącznikach :P
Po co ? bo czuje taka wewnetrzna potrzebe ....
Pytam powaznie, a jak ktos nie wie to lepiej niech nie pisze
Juz ci przeciez odpowiedzialem, te zwierzęta które NIE są wymienione w załącznikach I , II oraz III znajdują się na załączniku IV!!!!!
Jeśli chodzi o ten IV załącznik ;-) to znaczy, że muszę rejestrować swoje patyczaki?
Grupowo czy każdego z osobna?
niestety jeszcze nie ukazał się urzędowy wykaz gatunków zaliczanych do IV kategorii ochrony poczekajcie nieco
dla pocieszenia gatunki te podlegaja tym przepisom podczas przewożenia przez granice państw unijnych u nas w kraju nie podlegaja rejestracji.
Wiec jeszcze nie ustalono jakie to sa zwierzeta?
nieprawda ze wsyzstkie zwierzeta ktore nie sa w 1 ,2 3 zalczniku sa w 4 :)
lista juz ejst w internecie