Zobacz pełną wersję : bezkręgowce-musż amieć papiery czy nie??
dzisiaj doszły mnie słuchy że bezkęgowce nie muszą mieć papierów, ma ktos 100% dane na ten temat?? jesli nie trzeba rejestrować to super:-)
Poczytaj sobie trochę to forum to znajdziesz informacje. według obecnego prawa trzeba, według nowelizacji, ktora wejdzie pewnie w przyszlym roku bezkregowcow, roslin i ryb nie trzeba bedzie rejestrowac.
tak, ale teraz cos nowego sie dzieje i mają niemieć papierów, tylko czy kto ma 100% dane na ten temat
To są informacje na 100%, nowelizacja ustawy jest w Sejmie (tekst gdzieś jest na stronie sejmowej). Oczywiście ten zapis może się zmienić, ale jest to bardzo wątpliwe. Akurat on nie budzi kontrowersje, sa w tej ustawie znacznie ważniejsze i kontrowersyjne zapisy niż to czy wpisać jakiegoś pajączka do rejestru czy nie. Tak więc ten zapis wejdzie prawie na pewno. Ale chyba tylko opatrzność powie Ci na 100% bo ustawa jest w Sejmie.
gdzies czytałem że odbyło sie nawet pierwsze czytanie tej nowelizacji, podobno wszyscy sa zgodni aby rejestrować tylko płazy gady ptaki i ssaki i nic więcej żadnych bezkręgowców kwiatków czy rybek - zresztą taki jest też komunikat ministra ochrony środowiska
Nie wiem jak to jest z ptasznikami. Ale jakby się zastanowić...........
Większośc roslin doniczkowych jest na cites,wiec dalej wnioskujac w prawie każdym domu jest roślina objeta tą konwencją,a teraz pytanie ile osób ma na nie papiery,czyli kolegium oj to dopiero by sie zatkały polskie sądy.
Nie zatkałyby się. CITES nie dotyczy tzw kultywarów czyli form uprawnych. :P