Zobacz pełną wersję : B.Smithi-rejestracja
przeglądałem właśnie liste CITES ale nie znalazłem tego gatunku, w opisach tego gatunku pisze że jest objęty ochroną CITES, dlatego niewiem wkońcu czy jest potrzebna czy nie, jak to jest??
prosze przejrzyj archiwum... conajmniej kilka razy bylo mowione ze pajeczakow sie nie rejestruje...
pajaczki sie rejestruje. Przynajmniej na razie tak trzeba. W przyszłości być może nie (jak wejdzie w życie proponowana nowelizacja ustawy o ochronie środowiska znosząca obowiazek rejestrowania bezkregowców). Obowiązujące jednak w tej chwili przepisy wymagaja rejestracji także pająków objetych "ograniczeniom na podstawie umów miedzynarodowych".
Wszystkie Brachypelmy podlegaja rejestracji gdyż są wpisane do II załącznika konwencji. Szczegóły: www.cites.org
Obowiązek rejestracji jak pisał Fryta faktycznie obowiązuje, jednak osobiście nie zamierzam być w tej kwestii legalistą. Rejestracja pająkow jest absurdalna i pewnie większość posiadaczy tych pięknych stworzeń zwyczajnie oleje ten przepis do czego wszystkich Państwa, także zachęcam :-)
fryta w takim razie o czym pisal dr robert w poscie
http://terrarium.com.pl/forum/read.php?f=19&i=185&t=185 ???
Sam dokładnie ten post przeczytaj. Tam wyraźnie jest podane, ze to dopiero PROJEKT nowej ustawy, że dopiero WEJDZIE w życie (i to nawet jeszcze nie wiadomo kiedy). Narazie przechodzi przez ręce kolejnych "znawców" w Parlamencie i jego Komisjach. Jeszcze to troche potrwa, a i zmienić się też sporo może.
Najlepszą odpowiedzią do tego postu będzie chyba ostatnie zdanie dr Roberta: "Zresztą pewnie kiedy ustawa wejdzie będzie już po 1 listopada i skończy się okres przejściowy jeszcze pod rzadami starej czyli obecnej ustawy." Tak więc na dziś: rejestrować pająki trzeba. W przyszłości: pewnie nie, ale kiedy i czy na pewno... tego nikt nie wie.
Awikularia
25-07-2012, 08:28
Poza tym składanie papierów mija z dniem 30 października b.r. A projektu nowelizacji nawet nie czytano...
Ja się zastanawiałam nad sensem rejestracji ptaszników i chyba jednak to zrobię...
Awikularia ma racje, ja już prubowałem, nic z tego nie wyszło- ale we wrocławiu mają już ścieżke przetartą.
Zarejestrujesz KAZDEGO pajaka ?!!?
Wypelnisz odpowiednie druki dla KAZDEGO pajaka?
Uiscisz oplate (jej wysokosc nie jest okreslona, ale srednio ok 10 zl ) za KAZDEGO pajaka?
Poczekasz na decyzje dot. KAZDEGO pajaka?
Powodzenia, wiecej czasu zajmie Ci ewidencja i porzadkowanie papierow, niz dogladanie hodowli.
Do tego pamietaj, ze potem przy sprzedazy KAZDEGO pajaka istnieje obowiazek wyrejestrowania go i przekazania dokumentow nabywcy.
Z tego co wiem mam wielokrotnie mniej pajakow od Ciebie, a na mysl o rejestracji moich robi mi sie slabo.
Kolejna sprawa (juz poruszana) to wyleg. Zarejestrowac np 200 pajakow? Sam koszt kwitkow to ok.2 tysiace, a w urzedzie raczej numer "A w hurcie taniej?" nie przejdzie.
Awikularia
27-07-2012, 04:53
Nie KAŻDEGO, tylko Brachypelm i dwóch Aphonopelm. To około 12 gatunków, bo więcej w sprzedaży nie ma. W sumie we Wrocławiu na wniosku jest podane "opłata skarbowa 5 zł". Teraz się pogubiłam: płaci się za wniosek, czy za zwierzę??
Awikularia
27-07-2012, 07:58
Już się dowiedziałam. Płaci się 5 zł za wniosek i 11 zł od każdego gatunku niezależnie od ilości zwierząt. Czyli na wniosku mieści się 6 gatunków - do zapłaty jest 11 razy 6 + 5 zł za wniosek, czyli 72 złote. Przynajmniej jest tak we Wrocławiu.
Rejestruje sie gatunek a nie osobnika. Jak masz 2000 kędziorków to rejestrujesz je na 1 podaniu (wniosku) i dostajesz jeden dokument. Nie płaci sie od sztuki!!!
Poza tym niektóre starostwa poszły na rękę i maja tez swoje wnioski zbiorowe (na kilka-kilkanaście gatunków).
bart1990ek
03-08-2012, 10:09
Ja tam wole wydac pieniadze na nowego pajaczka niz na rejestracje moich brachypelm ;]
Tylko czekam, az wejdzie ta nowelizacja ustawy i nie bedzie trzeba rejestrowac pajeczakow ;]
pozdrawiam
ja już mam Smithiego i tak jak bart wole kupić drugiego albo dołożyć i kupić terra:-) poco ta rejestracja, kontroli mi nie zrobią jak długo żyje to nie miałem takiej kontroli bo ich nierobią:-)
Awikularia
21-08-2012, 04:02
No i stałeo sie :)) Wczoraj odebralam zaswiadczenia o wpisie do rejestru. Zarejestrowanie 12 gatunkow kosztowalo mnie 137 zl. Suma nie jest porazajaca, a ja mam spokoj :).