Zobacz pełną wersję : Czarna kropka u wstężyka.
Niektóre wstężyki mają po prawej stronie przy pyszczku czane kropki.Muszą ona coś znaczyć jeśli nie wszystkie je mają.Jeśli wiecie to napiszcie co one znaczą.
nie mam zielonego pojecia co moga one oznaczac:) ciekwae pytanie coc nie wiem czy sensowne i szcegolowe-sam ie zastanawiam czy ktos bedzie znal odpowiedz na nie!!!
wydaje mi sie ze to nic nie powinno oznaczac!!!!!!
Czarna Mamba
24-04-2014, 13:43
Te czarne kropki to mogą być brodawki czuciowe (takie wyrostki występujące w jamie gębowej i dookoła otworu gębowego)odbierające bodźce chemiczne. Jak masz możliwość to obejrzyj ślimaczki pod lupą albo binokularem. Zawsze to może być różnica osobnicza.
to są ślady po zapłodnieniu :) wiem bo widziałam kopulacje moich wstężyków i potem właśnie taka kropka im została
A jak to jest? Ślimaki wstężyki mają jeden czy więcej miotów?
miotów? poprostu składają jajka i już :D
jeśli samica w katórymś roku złoży jajka to jak ma wiecej miotów to na nastepny rok tez zlozy jajka ale juz bez zapłodnienia. Kapujesz??
Lol.. o czym ty mowisz? Chyba masz jakas wlasna teorie, albo chociaz nazewnictwo :D
Czarna Mamba
03-05-2014, 15:09
Z tego co się orientuję to partenogeneza występuje u ślimaków bardzo sporadycznie ale nie u wstężyków.