Zobacz pełną wersję : jak spreparowac kraba ?
niestety znajomemu padaja kraby teczowe jeden po drugim, moze dlatego ze sa z anakonda a ona duzo je i s.... wydala :) o przyczynach z nim porozmawiam, ale jak juz im sie padlo to moze sie nie zmarnuja, tylko jak je przygotowac aby cieszyly oko przez kilka lat ????
pozdrawiam Aga W.
ja bym je zwyczajnie wysuszyl-postawil tak na jakims kartoniku aby nogizwisaly i zaschly w takiej pozycji aby po zdjeciu z kartonu postawic je wlasnie na tych nogach-ja tak zrobilem ze straszykami i raczkami kubanskimi!
kładziesz na styropianie, unieruchamiasz szpilkami (w takiej jakiejś ładnej pozycji) i stawaisz w ciepłym, przewiewnym miejscu (np, nad kaloryferem) i tam z miesiąc musi poleżeć
ale taki krabik teczowy ma w sobie troche miesa, wiesz jak z niego smierdzi ?
smierdzi nie smierdzi trzeba przetrzymac:) jak chcesz mozesz go przeciac z tylu w tym miejscu w ktorym laczy sie jego pancerz gorny z dolnym i wybierz flaczki! ale ja bym nie wybierazl tylko gdzies dal gdzie nikomu smorodek nie przeszkadza!
a co z kolorem ? znajomy tak zrobil i kolorek krab calkiem stracil ...
to jak z modelina po ugotowaniu traci eekt-przesmaruj olejem roslinnym i powinno byc dobrze! ja uwazam ze powinno sie go wystawic jeszcze na sloince lub pod zarowe wtedy sie :opali"-moze to smieszne ale moje raczki kubanskie sie oplily:)
my radzimy Ci sposobami domowymi i nie daje gwarancji ze to wyjdzie ale powinno byc ok!!! jak co to szukaj firmy ktora spreparuje Ci kraba!!!
Radek. P.
06-10-2013, 07:48
Jeśli chodzi ci o to że ich pancerze po wyjęciu z wody stają się czerwone, to tak się dzieje nawet w cieniu. Jeśli wyjmie się wylinkę (lub martwego raka) na ląd, staje się czerwony. Mam wiele czerwonych wylinek, aczkolwiek wolałbym mieć jakąś w naturalnych kolorach. Jest to możliwe? Dodam, że wylinki amerykańskich raków pręgowanych (tych z polskich rzek i jezior) zostawały brązowe.
nic z tym nie zdzialasz to zalezy od ich biologi i skladu chemicznego pancerza-wiem ze robia sie czerwone ale u mnie nie sa one az tak czerwone maja gdzieniegdzie kolor niebieski!!! ja uwazam ze krab powinien tak samo sie zachowac jak rak i jesli nie zachowa sie jego naturalny kolor to powinien tez zczerwieniec i bedzie wedlug mnie ladnie wygladal! i tyle co mam do dodania w tej kwesti!
Radek. P.
06-10-2013, 17:53
A co do twojego raka kubańskiego to on nazywa się Procambarus fallax i wszystkie osobniki to samice. No chyba, że masz jakieoś innego raka. Przeczytaj mój opis:
http://terrarysta.com.pl/opisy/rakkubanski.php