Zobacz pełną wersję : Temperatura
Dariusz Podliski
06-07-2014, 06:29
Zrobilem sobie półke z jedną żarówką 25 watt i temperatura w półce wynosi 31 stopni na samym dnie 5 cm nad dnem temp jest juz 37-38 . Czy temperatura 36*C jest za duzą temperaturą dla pająków ? Obecnie Mam Parahybane L6/7 i 3 vagansy L3 .Piszcie ! prosze! Niechce stracić tych pajakow
To zbyt ciepło. Zamocuj żarówkę wyże, popraw cyrkulacje powietrza, albo najlepiej zmień żarówkę na słabszą, lub wydzielającą mniej ciepła (tabelka energooszczędności na pudełku żarówki).
Dariusz Podliski
06-07-2014, 06:37
a czy pająki mogą zdechnąć przez taką temp.? gdzieś czytałem ze im większa temp tym pająki szybciej rosną ? czy to prawda ?
Moga sie przesuszyć co doprowadza do śmierci.Przy wyższej temperaturze szybciej przebiega metabolizm pajakow wiec trzeba czesciej karmić ale 36-38 stopni to przesada.Tak jak napisal werni,kup zarowke energooszedna (koszt 15zł,maly pobór pradu starcza na ok.1200godz swiecenia)
Zmniejsz temperature bo pajaki sie usmarza.Umnie temperatura utrzymuje sie w granicach 22-25 stopni w takiej tem.pajak czuje sie dobrze.Zrob tak jak napisal werni i fibus13.Powodzenia
Pozamiatane
06-07-2014, 07:09
Ja mam temp. pokojowa tj.22-24 st. i pajaczki bardzo dobrze rosna wiec ponad 30 stopni to lekka przesada moze to niewyjsc dobrze na zdrowie pajaczkowi.Pzdr
Owszem, rosną szybciej, ale są pewne granice.
Koniecznie zmniejsz temperature. Ustaw tak, żeby było 26-28 stopni max i bedzie idealnie.
Dariusz Podliski
06-07-2014, 08:55
dzieki :) zrobiłem większą wentylacje i mam temp 27 :)
No i temperatura 27 stopni to idealnie :))